IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на индустриалните производители в еврозоната и в ЕС са нараснали с 0,5%

Най-голямо намаление на месечна база е регистрирано в България

13:05 | 05.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на промишлените производители са се увеличили през юни 2024 г. с 0,5% на месечна база както в еврозоната, така и в Европейския съюз. Това сочат публикувани в понеделник данни на Европейската статистическа служба.

През май цените на производител в промишлеността са се понижили с 0,2% както в еврозоната, така и в ЕС. На годишна база през юни цените на производител в промишлеността са намалели с 3,2% във валутния съюз и с 3,1% за цял ЕС.

На месечна база цените на промишлените производители в еврозоната са се увеличили с 0,1% при междинните стоки, с 1,6% при енергията, с 0,1 при капиталовите стоки и с 0,1% за недълготрайните потребителски стоки. Като цяло цените в сектора, без енергетиката, са се увеличили с 0,1%.

В ЕС спрямо май цените са нараснали с 1,6% при енергията, с 0,1% при капиталовите стоки, с 0,1 на сто при дълготрайните потребителски стоки, а при недълготрайните потребителски стоки - с 0,1%. Цените в промишлеността общо за целия съюз, без енергетиката, са нараснали отново с 0,1%.

В еврозоната на годишна база цените на промишлените производители са спаднали с 2,2% при междинните стоки и с цели 9,4 на сто при енергията. Те са се увеличили с 1,6% за капиталовите стоки, с 0,4% при дълготрайните потребителски стоки, както и с 1,2% при недълготрайните потребителски стоки.

Цените в промишлеността генерално, без да се включва енергетиката, са били надолу с 0,1 на сто.

На годишна база в Европейския съюз цените на производител в промишлеността са отстъпили с 2,3% при междинните стоки и с 8,3% при енергията. Темпът им е нараснал с 1,7% при капиталовите стоки, с 0,1% при дълготрайните потребителски стоки, а при недълготрайните потребителски стоки - с 1,1%.

Общо цените в промишлеността в евросъюза са се понижили с 0,2%.

Най-голямо месечно увеличение на цените на промишлените продукти е регистрирано в Естония (2,2%), Испания и Румъния (1,9%) и Гърция (1,8%). Най-съществено намаление е наблюдавано в България (1%), Чехия, Франция и Финландия (0,3%).

Най-значим годишен спад на цените на промишлените производители е регистриран в Словакия (19%), Франция (6%) и Полша (5,7%). Най-голям ръст е отчетен в Люксембург (19,1%), Португалия (2,4%) и Чехия (1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още