IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изтласкани от жилищния пазар, млади избиратели на Запад прегръщат популизма

Недостигът на достъпни жилища увеличава подкрепата за антиимиграционни партии

07:42 | 07.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-рано тази година Милър ограничи броя на визите за работа и обучение, но Бен Рабиду, жилищен анализатор и основател на North Cove Advisors и Edge Realty Analytics, каза, че щетите върху възприятията на хората за проблема са нанесени. „Наистина силно вярвам, че голяма част от къкрещия гняв, който изпитваме, е пряко или косвено свързан с тези просто невероятно погрешни имиграционни политики“, добавя той.

Някога Трюдо се радваше на огромно предимство сред по-младите избиратели. Той събра 45 процента от тях през 2015 г. по пътя си към убедителна победа. Проучване от средата на юни на Abacus Data определя подкрепата на неговата партия сред най-младите избиратели в страната (на възраст от 18 до 29 години) на едва 20 процента.

Премиерът отчете безпокойството на поколенията Y и Z в разговор с Generation Squeeze, лобистка група, която настояваше за жилищни политики в полза на младежта. „Има нещо фундаментално различно в това поколение“ в сравнение с техните родители и баби и дядовци, каза Трюдо.

Не е ясно дали решенията на неговото правителство - милиарди за финансиране и стимули за жилищното строителство, както и спестовни сметки за купувачите на първи дом - ще подобрят колебливите настроения.

От 2010 г. до второто тримесечие на 2023 г. Европейският съюз стана свидетел на значителен скок в цените на имотите, като тези на жилищата скочиха с 46 процента, а наемите - с 21 процента, изпреварвайки общата инфлация и увеличението на заплатите.

Каквато и да е комбинацията от местни фактори, „недостигът на жилища на достъпни цени е общ проблем в цяла Европа, въпреки фундаменталните различия между жилищните системи“, според Морис ван Санте, старши икономист в ING, нидерландска мултинационална група за банкови и финансови услуги.

Но макар популистите да правят елементарна връзка между жилищата и миграцията, много от младите чуват посланието силно и ясно. Скорошни проучвания сочат, че поколенията Y и Z стават все по-антиимиграционни от по-старите поколения в някои части на Европа. На последните национални избори в Холандия, Финландия, Швеция и Франция младите хора гласуваха в безпрецедентен брой за националистически и евроскептични партии.

В Хюйзен, град със скромни домове с население от 40 000 души, само на половин час от Амстердам, местните власти създадоха 30 временни жилищни единици за украински бежанци през декември на поле в жилищен район, въпреки протестите на местните жители, които се оплакват, че това може да намали стойността на домовете им.

„Когато погледнете политиката за даване на убежище, има бежанци, които получават дом в рамките на шест месеца, а от друга страна, млади хора, които чакат с години и спестяват, за да си купят дом. Колко странно само е това?“, коментира Анджелин, 37-годишна майка на две деца, която работи в здравния сектор. „Всичко е уредено твърде добре за чужденците, докато някои холандци са задлъжнели и даже живеят на улицата, като нищо не се прави за тях“, добавя съпругът ѝ Нилс.

Не е изненадващо, че антимигрантската реторика на Вилдерс отекна в Хюйзен, където партията му спечели най-голям дял от гласовете на европейските избори - 17,3 процента, в сравнение с 3,1 процента от гласовете на изборите за ЕС през 2019 г.

Йохан Вааркамп, 68-годишен селскостопански работник, споделя чувствата на Анджелин, като каза, че е „време да бием тревога“. Много от неговите приятели са сменили партийната си принадлежност на предишните избори, казва той, избирайки да гласуват за националистическата популистка Партия на свободата на Вилдерс. Самият той е гласувал за популистка партия, защитаваща интересите на фермерите, която сега е в коалиция с Вилдерс. Въпреки че поколението на Вааркамп не е сред тези, които търсят първите си домове, техните деца са именно такива и по-възрастните са усетили последствията.

„Ако сте на 30 години и искате да имате дом, просто няма начин“, изтъква той. 38-годишната му дъщеря има приятелка, която все още живее вкъщи с родителите си. „Тя е в списъка на чакащите за социални жилища от 20 години, но нищо не се освобождава.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още