IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Турция се забавя с най-резкия си темп от 2022 г. насам

Общата инфлация в южната ни съседка се е забавила до 61,8% през юли

11:12 | 05.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общата инфлация в Турция през юли е отбелязала най-рязкото си забавяне от близо две години насам. Резултатът се дължи до голяма степен на базови ефекти, които централните банкери могат да пренебрегнат, фокусирайки се върху по-непосредствените рискове за цените, предава Bloomberg.

Публикувани в понеделник данни показват, че общата инфлация се е забавила до 61,8% през юли от 71,6% през предходния месец. Прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за 62%.

Месечният ръст на цените - предпочитаният от Турската централна банка показател - възлиза на 3,23% след повишението от 1,6% през юни. Това надхвърли очакванията на анализаторите. Зад повишението стоят поредица от увеличения на административните разходи за услуги като вода и електроенергия, които централната банка очаква да подкрепят временно ценовия натиск.

Инфлационните очаквания в Турция остават трайно високи. Изображение: Bloomberg Инфлационните очаквания в Турция остават трайно високи. Изображение: Bloomberg

През юли гуверньорът на централната банка Фатих Карахан заяви пред Bloomberg, че макар да очаква тези по-високи разходи да добавят 1,5 процентни пункта към месечната инфлация, те няма да изкривят общата перспектива.

"Влиянието на промените в цените на енергоносителите върху инфлационните очаквания ще бъде краткотрайно", заявиха икономисти от Goldman Sachs в доклад преди публикуването на данните. "Очакванията ще продължат да се коригират в посока надолу от септември нататък, отразявайки затягането на политиката по отношение на доходите и продължаващото забавяне на вътрешното търсене."

Наскоро централната банка прогнозира годишна инфлация от 38% в края на годината, като Карахан трябва да представи новите прогнози за икономиката на страната на 8 август.

През юли основният лихвен процент бе запазен на ниво от 50% за четвърти пореден месец, а вътрешното търсене най-накрая започна да се забавя. Все пак централната банка заяви, че търсенето не се облекчава в степента, която се предвиждаше по-рано, и ценовият натиск в сектора на услугите продължава да представлява риск.

Преди парламентарните избори миналата година президентът Реджеп Ердоган редовно се намесваше в паричната политика на Турската централна банка. Въпреки че във финансовата институция беше назначено ново ръководство и новите ѝ членове се ползват с голямо уважение от инвеститорите, остават опасенията, че историята може да се повтори.

От изборите насам държавният глава не е коментирал лихвените проценти, с изключение на едно загадъчно послание през юни, когато заяви, че инфлацията ще се забави още повече през последното тримесечие на тази година, като "ще бъдат предприети стъпки" по отношение на разходите по заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още