IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските субсидии за индустрията - мащабни и все по-спешни

Правителството опитва да ускори икономическия ръст, който изглежда все по-бавен

17:01 | 04.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Годишно много държави инвестират десетки милиарди долари за подкрепа на икономиката си, но тук Китай се движи в собствени води, пише The Wall Street Journal. Според много оценки през 2019 година Пекин харчи в политиката си за насърчаване на поизводството 1,7% от брутния вътрешен продукт, или 250 млрд. долара.  

Китай с лекота изпреварва САЩ, ЕС и другите експортни икономики в Азия, субсидирайки производството - като се започне от чипове, електромобили, соларни панели и технологии на бъдещето. Тази огромна финансова подкрепа започна да предизвиква вълна от негативни реакции, защото китайският износ залива световните пазари.

Китайските продукти доминират на западните пазари и пречат на развитието на секторите в нововъзникващите икономики, които не могат да се конкурират с евтините китайски стоки, отбелязва The Wall Street Journal. Именно това е и причината за увеличаващите се търговски бариери, пред които се изправя китайската икономика.

Подкрепата за китайската индустрия е не само мащабна - по данни на Kiel 99% от публичните китайски компании съобщават за някаква форма на държавна подкрепа, но и все по-спешна, защото все по-видимо китайската икономика забавя своя ръст. Анализи на Bloomberg показват, че през първата половина на годината износът от китайските пристанища расте с 8,5%, като се увеличава износът на автомобили, стомана и потребителски стоки. Но в следващите месеци картината не е особено ясна, защото активността на индустриалното производство намалява. 

WSJ цитира данни на Wind, според които получателите на държавна подкрепа са даже и петролни и газови компании, телекомуникационни гиганти, както и производители на потребителска електроника, сочат данни на Wind. Сред тях е производителят на батерии CATL, който през 2023 година отчете държавни субсидии в размер на 5,7 млрд. юана (790 млн. долара).

Компаниите получават евтино кредитиране от китайските държавни банки, данъчни облекчения от правителството , както и евтина земя за изграждане на фабрики от местните власти, както и евтина електроенергия и други суровини от държавните компании (които също са субсидирани от държавата).

На Запад индустрията все още има някои преимущества, които се надява да бъдат решаващи - развити капиталови пазари, научни разработки, законодателство в защита на интелектуалната собственост, както и хъбове като Силициевата долина.

След години на сдържаност държавните субсидии отново са на дневен ред навсякъде по света, пише още The Wall Street Journal. Администрацията в Белия дом например предостави 53 млрд. долара за съживяване на производството на чипове в САЩ. Чрез Закона за намаляване на инфлацията са предвидени и милиарди под формата на данъчни облекчения и субсидии за енергийния преход и електрическата мобилност.

В ЕС също залагат на подкрепата за зелената икономика и високотехнологичното производство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 50 минути
или ще стимулират вътрешното потребление на услуги или ще се изправят пред тотална изолация ... !! ... никой нема да им търпи износът на безработица !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още