IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гулсби от Фед: Няма да реагираме прекомерно заради данните от един месец

Икономическите условия ще определят времето и размера на намаленията на лихвите, изтъква централният банкер

22:55 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ няма да реагира прекомерно заради един месечен доклад, изтъкна управителят на Фед в Чикаго Остан Гулсби, като подчерта че представителите на централната банка ще разгледат още много данни преди следващото заседание.

Гулсби, който говори след публикуването на по-слабия от очакваното доклад за заетостта в САЩ, каза, че работата на Фед е да види „през линията“ на данните и да се движи по „стабилен“ начин. Все пак той отбеляза, че ако лихвените проценти останат рестриктивни за твърде дълго време, централните банкери трябва да помислят за заетостта, съобщава Bloomberg.

„Не бихме искали да реагираме прекомерни на данните а един месец“, изтъква Гулсби в интервю за Bloomberg.

Представители на Фед запазиха лихвените проценти непроменени на заседанието в сряда, като гуверньорът Джеръм Пауъл сигнализира, че централната банка може да започне да облекчава разходите по заеми на следващото заседание през септември.

Докладът за работните места от петък увеличи шансовете за подобен ход. Заетите извън селскостопанския сектор са се увеличили само със 114 000 през юли, което е по-малко от отчетените 179 000 през юни и под прогнозата на Dow Jones за 185 000. Равнището на безработица в САЩ се е покачило до 4,3%, което е най-високото ѝ равнище от октомври 2021 г. насам.

В отделно интервю в петък за SiriusXM, Гулсби казва, че ако инфлацията продължи да се забавя, а пазарът на труда се охлади допълнително, особено ако се затегне над това, което Фед счита за пълна заетост, „това е точно състоянието, при което според мен Фед трябва да реагира”.

Гулсби посочва, че икономическите условия ще определят времето и размера на намаленията на лихвите.

Централните банкери в САЩ държат лихвените проценти на това ниво вече година. В същото време инфлацията се охлажда, което означава, че паричната политика ефективно оказва по-голям натиск върху икономиката сега, отколкото по това време на миналата година, подчертава Гулсби.

„Ще трябва в кратки срокове да балансираме нашето ниво на затягане с условията в икономиката“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още