IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската инфлация се задържа стабилна преди следващото понижение на лихвите

Потребителските цени са се повишили с 1,3% спрямо предходната година

11:25 | 02.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Швейцария се задържа стабилна през юли, което затвърждава очакванията за ново намаление на лихвените проценти от страна на централната банка на страната, предаде Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 1,3% спрямо предходната година, съобщи статистическата служба в петък. Данните са в унисон с оценките на икономистите и под прогнозата на Швейцарската централна банка за инфлация от 1,5% за цялото трето тримесечие на годината.

Цените на пакетните почивки, самолетните пътувания и облеклото са спаднали, докато разходите за хотели и плодове и зеленчуци са се увеличили. Основният показател, изключващ пресните и сезонните продукти, както и енергоносителите, остава непроменен - 1,1%.

Инфлацията в Швейцария се задържа на ниво от 1,3%. Изображение: Bloomberg Инфлацията в Швейцария се задържа на ниво от 1,3%. Изображение: Bloomberg

Швейцарската централна банка започна облекчаване на паричната си политика по-рано от другите водещи финансови институции в света и намали разходите по заемите и при двете си тазгодишни заседания. Очаква се тя да предприеме трети такъв ход при следващото заседание през септември.

Централните банкери в страната предвиждат растежът на потребителските цени - движен главно от вътрешните услуги - да бъде средно 1,5% през третото тримесечие. След това се очаква той да се забави и да достигне 1% през 2026 г.

Швейцария има един от най-ниските проценти на инфлация в Европа. Данните от съседната еврозона показаха, че ръстът на цените там леко се е ускорил до 2,6% на годишна база през юли. Въз основа на хармонизирания показател на Европейския съюз в Швейцария се наблюдава ръст на цените от 1,2% за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 02.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още