IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в САЩ спада до осеммесечно дъно

Индексът на мениджърите по поръчките е спаднал до 46,8 пункта през миналия месец

17:40 | 01.08.24 г.
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Показателят за производствената активност в САЩ се е понижил до осеммесечно дъно през юли на фона на спада на новите поръчки, предаде Ройтерс.

От публикувани в четвъртък данни става ясно, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността на Института за управление на доставките (ISM) е спаднал от 48,5 пункта през юни до 46,8 пункта през миналия месец. Това е най-ниското му ниво от ноември насам.

Резултатът под 50 пункта означава свиване на производствения сектор, който представлява 10,3% от икономиката на страната.

Въпреки че се понижава за четвърти пореден месец, PMI индексът остава над нивото от 42,5 пункта, което според ISM обикновено се свързва с разширяване на икономиката като цяло. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че показателят ще нарасне до 48,8 пункта.

Въпреки че производството се затруднява от по-високите лихвени проценти, ситуацията вероятно не е толкова тежка, колкото предполагат проучванията на нагласите като това на ISM. Така наречените „твърди данни“ от правителството и Федералния резерв показват, че през последните месеци индустрията се е стабилизирала.

Данните на централната банка на САЩ от миналия месец показаха, че фабричното производство се е възстановило с 3,4% на годишна база през второто тримесечие, след като се сви с 1,3% през периода от януари до март.

Миналата седмица Министерството на търговията съобщи, че разходите за стоки са се увеличили през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината са били слаби, а моторните превозни средства са допринесли за икономическия растеж.

В сряда централната банка на САЩ запази основния си овърнайт лихвен процент в диапазона 5,25-5,50%, където се намира от юли миналата година, но отвори вратата за намаляване на разходите по заемите още на следващото си заседание през септември.

Перспективният подиндекс за новите поръчки в проучването на ISM е спаднал до 47,4 пункта през миналия месец от 49,3 пункта през юни. Производството е продължило да намалява, като производственият подиндекс се е понижил до 45,9 пункта от 48,5 пункта през юни. Въпреки намалелите поръчки производителите са се сблъскали с по-високи цени на суровините.

Показателят за цените, заплащани от производителите, се е повишил до 52,9 пункта от 52,1 пункта през юни. Измерителят за доставките се е повишил до 52,6 пункта спрямо 49,8 пункта през юни. Резултат под 50 пункта означава забавяне на доставките.

Заетостта в промишлените предприятия е продължила да се свива, тъй като фирмите намаляват броя на служителите си, сочат още данните от днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още