IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителността в САЩ се повишава, а ръстът на разходите за труд е умерен

Единичните разходи за труд, или плащаното от бизнеса на служителите за една единица продукция, са се увеличили с 0,9%

16:53 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителността на труда в САЩ се е повишила повече от прогнозираното през второто тримесечие, което е спомогнало за ограничаване на растежа на разходите за труд и е допринесло за намаляване на инфлационния натиск, предаде Bloomberg.

Производителността на труда, или часовата производителност на заетите извън селскостопанския сектор, е нараснала с 2,3% на годишна база през периода от април до юни, след като през първите три месеца на годината се повиши съвсем слабо, сочат данните на Бюрото за трудова статистика от четвъртък.

Единичните разходи за труд, или това, което бизнесът плаща на служителите за производството на една единица продукция, са се увеличили с 0,9% през тримесечието, след като през първите три месеца на годината нараснаха с 3,8%.

Данните за производителността могат да демонстрират големи колебания на тримесечна база, но цялостното подобрение през изминалата година предполага, че компаниите полагат повече усилия за облекчаване на въздействието на повишените оперативни разходи. Въпреки високите разходи по заемите в САЩ бизнес инвестициите се задържат стабилни, което подпомага дългосрочния икономически растеж.

Докладът предлага на Федералния резерв допълнителни доказателства, че рисковете от повторно ускоряване на инфлацията намаляват. Макар че в сряда централните банкери запазиха лихвените проценти без промяна, председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че намаление може да има още през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още