IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижаване на лихвите през септември ще хвърли Фед в жестока предизборна кампания

Каквото и да предприеме, Фед вероятно ще разгневи както републиканците, така и демократите, но промени в политиката преди избори не са необичайни

11:17 | 01.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отваряйки вратата по-широко за понижаване на лихвите през септември, Федералният резерв е напът да се сблъска с президентските избори в САЩ, пише Wall Street Journal.

За централна банка, която благоразумно се стреми да бъде над политическите свади, предприемането на евентуална промяна в политиката около изборите е губещ ход за всички. Понижаване на лихвите преди изборите може да подразни републиканците и бившия президент Доналд Тръмп, но забавянето на нужното намаляване може да подкопае икономиката и да разгневи демократите.

Това дава на ръководителите на централната банка стимул да зададат през следващите седмици очакванията и да обяснят мотивите зад поредица от лихвени понижения, която биха могли да започнат от следващото заседание на Фед в средата на септември.

Председателят на централната банка Джером Пауъл продължи дългогодишните усилия за полагане на такива основи в сряда, когато заяви, че вниманието му е тясно насочено към гарантирането, че Фед може да забави инфлацията, като в същото време предотврати възможността миналите повишения на лихвите да тласнат икономиката към рецесия.

„Вниманието ни е насочено конкретно върху това“, допълни Пауъл.

Той категорично оспори обвиненията, че Фед ще бъде повлиян от политиката. „Никога не използваме инструментите си, за да подкрепим или да се противопоставим на политическа партия, политик или политически резултат“, каза Пауъл. „Всичко, което сме правили преди, по време на и ще направим след изборите, ще се основава на данните, перспективите и баланса на рисковете и на нищо друго“, допълни той.

Преди две години Фед повиши лихвите от близо нулевото равнище и бързо започна най-скоростния интервал на повишения от началото на 80-те години на миналия век за борба с инфлацията. Ръководителите на централната банка повишиха за последно основната си краткосрочна лихва през юли 2023 г. до около 5,3%, което е 20-годишен връх.

Повишенията на лихвите съвпаднаха със значителни спадове на инфлацията, която се забави до 2,5% през юни спрямо 7,1% две години по-рано, ако се използва предпочитаният от Фед показател. Централната банка си поставя цел за инфлация от 2%.

Тъй като действията на Фед влияят на икономиката, те непряко имат и важни политически последствия. Икономическите модели показват, че тъй като инвеститорите в облигации вече очакват поне две, а е възможно и три, понижения на лихвите тази година, точният момент на понижаването от централната банка би трябвало да не окаже голямо влияние върху трудовия пазар, растежа и инфлацията.

Но потребителите с дълг по кредитните карти и компаниите, които разчитат на краткосрочен дълг, няма да се възползват, докато Фед не понижи лихвите. Освен това подобни промени в политиката са символично важни и може да подобрят нагласите на потребителите. Освен това с понижаване на лихвите през септември, което сега е силно очаквано от пазарите, лихвите по заемите може да се увеличат, а други финансови условия може са се затегнат, ако Фед не предприеме наистина този ход.

В интервю за Bloomberg Businessweek през юни Тръмп заяви, че определянето на лихвите от  Фед в момента е „много трудно“ за икономиката, но понижаване на лихвите преди изборите е нещо, което представителите на централната банка „знаят, че не трябва да правят“.

Съюзниците на Тръмп заявиха, че ще засилят политическия натиск върху председателя на Фед Джером Пауъл, ако той предприеме лихвено понижение през септември. Те се опасяват, че това може да подобри нагласите и да даде на демократите триумфална тема за разговор за икономиката.

„Ефектът би бил минимален, ако изчакат до ноември, след като изборите са приключили“, счита Майкъл Фолкендер, икономист в министерството на финансите по време на администрацията на Тръмп.

Следващото заседание на Фед е на 17-18 септември, а заседанието след това трябва да започне в деня след изборите на 5 ноември.

Фолкендер, който сега е главен икономист на America First Policy Institute, мозъчен тръст, подкрепящ Тръмп, казва, че започване на кампания по понижаване на лихвите преди изборите ще помрачи доверието във Фед.

Макар че Тръмп критикува централната банка за евентуалното намаляване на лихвите през септември, някои републиканци казват, че неговата войнственост ще се изпари, ако спечели изборите, тъй като ще иска икономиката да бъде силна.

„Има силен аргумент, че Тръмп бързо ще прости на Фед, ако спечели и всъщност ще бъде щастлив, че са се ангажирали с понижаване на лихвените проценти точно при встъпването му в длъжност“, отбелязва Марк Съмърлин, бивш икономически съветник на президента Джордж У. Буш.

Преди три години демократите, които се опитваха да прокарат амбициозни програми на правителството за разходите в Конгреса, прогнозираха, че първите резки ръстове на цените, които представляваха смъртни заплахи за законодателната им програма, ще отслабнат от само себе си.

Сега някои изразяват притеснение, че президентската кампания на сегашния вицепрезидент Камала Харис няма да се възползва от забавянето на инфлацията напоследък, тъй като лихвеното лекарство на Фед е също толкова неприятно, колкото натискът върху цените, който то се опитва да окаже.

По-високите лихви оскъпяват покупките на големи стоки като коли и жилища, които обичайно се купуват с дълг. „Това наистина прави достъпни иначе стоки предвид ръстовете на заплатите на американските работници през този период на възстановяване, да изглеждат недостъпни“, отбелязва Кити Ричардс, която наблюдава разходите за стимули в Министерството на финансите от 2021 до 2022 г.

Бивши представители на администрацията на Байдън и някои бивши представители на Фед твърдят през последните седмици, че централната банка трябва да понижи лихвите сега, за да предотврати ненужна слабост на икономиката и да увеличи до максимум шансовете за меко кацане.

„Фискалната и паричната политика работиха за създаването на изключително силно възстановяване. Финалната права се вижда и би било трагично... Фед да се препъне и да падне 0,1 метра преди края на този маратон“, отбелязва Бхарат Рамамурти, бивш икономически съветник в Белия дом.

В писмо от сряда, в което призовават Пауъл да понижи лихвите, трима сенатори от Демократическата партия, включително сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън, казват, че тъй като лихвите са ненужно високи, ако те не бъдат намалени, това ще означава „предаване пред политически заплахи“ от републиканците.

Ако представителите на Фед се съобразят с календара на изборите, това ще навреди на неполитическия им подход. „Смятаме, че Конгресът ни е наредил да вършим работата си по неполитически начин през цялото време, не само понякога“, каза Пауъл в сряда.

Тъй като инфлацията се забавя малко по-бързо от очакванията на ръководителите на заседанието им през юни, а безработицата леко нараства, Фед има силни основания да започне да понижава лихвите скоро, казва Ерик Розенгрен, който беше председател на Фед в Бостън от 2007 до 2021 г.

Историята показва, че не е необичайно Фед да прави промени в лихвената политика около избори.

Централната банка понижи лихвите с половин процентен пункт през юли 1992 г. и после с четвърт пункт през септември, тъй като икономиката не успяваше да се възстанови от рецесия. Понижението през юли дойде дни след като президентът Джордж Н.У. Буш, който се бореше за преизбиране, призова за понижаване на лихвите. Буш загуби и години по-късно обвини тогавашния председател на Фед Алън Грийнспан, че е задържал лихвите твърде високи.

През май 2000 г. Фед повиши лихвите до 9-годишен връх и ги задържа до януари 2001 г., когато започна бързо да ги понижава.

Фед започна да вдига лихвите през юни 2004 г. и продължи с повишенията на всяко от последвалите заседания, докато президентът Джордж У. Буш беше изправен пред оспорвана битка за преизбиране.

Фед намали лихвите през 2008 г., тъй като забавянето на жилищния пазар предизвика голяма финансова криза в седмиците преди изборите.

През септември 2012 г. ръководителите започнаха противоречива и нова програма за изкупуване на облигации, докато президентът Барак Обама се бореше за преизбиране.

През септември 2020 г. Фед направи смели обещания да запази лихвите на ниско ниво, след като икономиката излезе от пандемията на фона на опасения, че централната банка може да остане без боеприпаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още