IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се е ускорила повече от очакваното

Tя е достигнала до 2,6% на годишна база през юли

12:22 | 31.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлация в еврозоната неочаквано се е ускорила до 2,6% на годишна база през юли, предаде CNBC. През юни тя беше достигнала до 2,5%, леко забавяне спрямо отчетените 2,6% през май. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха основният показател за този месец да остане непроменен.

По данни на Европейската статистическа служба основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергоносителите, алкохола и тютюневите изделия, е достигнала до 2,9% през юли, при оценка в проучване на Ройтерс за 2,8%. Така темпът на основната инфлация във валутния съюз остава без промяна спрямо предходния месец.

Данните за инфлацията бяха публикувани само ден след като бе оповестен размерът на брутния вътрешен продукт на еврозоната за периода от април до юни, който според Евростат е нараснал с 0,3% на тримесечна основа. Ръстът се оказа над очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, които очакваха увеличение от 0,2%.

Сега инвеститорите ще преценят как новите данни ще се отразят на становището на Европейската централна банка за евентуално бъдещо намаляване на лихвените проценти. На заседанието си по-рано този месец ЕЦБ запази разходите по заемите без промяна, след като ги намали през юни. Тогава финансовата институция остави отворена възможността за още едно облекчение през септември.

Управителният съвет на ЕЦБ заяви, че при вземането на решения ще продължи да отчита динамиката и перспективите на инфлацията, както и силата на трансмисията на паричната политика. Централите банкери подчертаха, че „не се ангажират предварително с конкретна траектория на лихвените проценти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 24 минути
Май няма да има намаление на лихвите през септември
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още