IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в Япония се свива

Индустриалното производство в Страната на изгряващото слънце е намаляло с 3,6% през юни

12:21 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството в японските заводи се е свило през юни, увеличавайки признаците, че икономиката на страната се бори да се възстанови от спада в началото на годината, предава Bloomberg. 

Индустриалното производство в Страната на изгряващото слънце е намаляло с 3,6% спрямо май, като причина за това са трудностите при производителите на автомобили и на производствени машини, съобщи в сряда Министерството на промишлеността. За сравнение, прогнозата на икономистите беше за спад от 4,5 на сто.

Цялото производството е намаляло със 7,3% спрямо предходната година, но през трите месеца до юни е нараснало с 2,9% спрямо предходния период. Това предполага, че то е оказало известна подкрепа на икономиката през последното тримесечие.

Отделно от това продажбите на дребно са се повишили с 0,6% през юни спрямо май, докато спрямо предходната година те са нараснали с 3,7%.

Продажбите на дребно вероятно са били завишени от продължаващото покачване на цените и остава въпросът дали увеличаването на заплатите ще помогне на потребителите да се преборят с инфлацията.

Производството на автомобили и автомобилни части доведе до понижение на показателите, тъй като продължаващият скандал, в който са замесени големите японски производители на автомобили като Toyota продължава да нарушава нормалния режим на дейност. По-рано Toyota удължи спирането на производството на три модела след правителствена проверка на дефектните сертификати на автомобилите си.

Все пак стабилният износ сигнализира, че световното търсене остава относително силно, което оказва известна подкрепа на японското производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още