IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия разреши използването на криптовалути за глобални разплащания

Очаква се първата сделка с криптовалути да бъде осъществена до края на годината

23:05 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските депутати одобриха нов закон, разрешаващ използването на криптовалути за международни разплащания, докато страната продължава да усеща финансовия натиск от западните санкции, предава CNBC.

Държавната Дума, която е долната камара на руския парламент, даде първоначална зелена светлина за новото законодателство, което ще позволи на компаниите да използват криптовалути за трансгранична търговия, съобщават местните медии.

„Вземаме историческо решение във финансовата сфера“, заяви пред депутатите председателят на Думата Анатолий Аксаков, цитиран от Ройтерс.

Очаква се законът да влезе в сила през септември и гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина, един от поддръжниците на новия закон, заяви, че първата сделка с криптовалути ще бъде осъществена до края на годината.

Русия е изправена пред значителни забавяния на международните плащания за големи търговски партньори като Китай, Индия и Обединените арабски емирства, след като банките в тези страни, под натиска на западните регулатори, станаха по-предпазливи.

Съгласно новия закон централната банка ще създаде нова „експериментална“ инфраструктура за плащания в криптовалути. Подробностите за инфраструктурата все още не са обявени, отбелязва Ройтерс.

Законът е част от пакет, който включва и регулации за добиването на криптовалути и разпространението на други цифрови активи. Новият закон ще отмени съществуваща забрана за плащанията в криптовалута в Русия.

Централната банка съобщи, че забавянето в плащанията се превръща в голямо предизвикателство за руската икономика, водейки до спад с 8% на руския внос през второто тримесечие на 2024 г.

Въпреки усилията на Русия да премине към валути на търговските си партньори и да развие алтернативна система за разплащания в рамките на групата БРИКС на страни с нововъзникваща икономика, много плащания все още се правят в долари и евро и преминават през международната система SWIFT.

Това излага банки в страни, търгуващи с Русия, на риска от вторични санкции, което ги принуждава да затегнат процедурите си за съобразяване със санкциите.

„Рисковете от вторични санкции нарастват. Те правят плащанията за внос трудни и това засяга широка гама от стоки“, заяви Набиулина и подчерта, че забавените плащания са довели до по-дълги вериги за доставка и нарастване на разходите.

Мати Грийнспан, главен изпълнителен директор на компанията за анализи на криптопазара Quantum Economics, коментира, че затоплянето на отношението на Русия към криптовалутите е логично, тъй като сделките с биткойн „не могат да бъдат цензурирани или блокирани от което и да било правителство или банка“.

„Преди Русия нямаше да позволи такава трансакционна свобода на гражданите си, но сега се намираме на етап, в който биткойнът се използва толкова често в ежедневната търговия, че за тях цената да не го позволят е твърде голяма“, допълва той.

Цената на най-голямата цифрова валута в света към момента е 66 хил. долара, сочат данни на CoinGecko. Тя е нараснала с над 120% през последните 12 месеца.

Отделно Русия проучва и въвеждането на цифрова версия на рублата. Набиулина заяви, че регулаторът ще проучи възможността за преход от пилотна фаза към масово приложение на цифровата рубла от юли 2025 г., съобщи руската осведомителна агенция „Интерфакс“.

Цифровите валути на централната банка се различават от криптовалутите. За разлика от биткойна и други криптовалути, които не се управляват от централен орган, цифровите валути се емитират директно от правителството и целят да копират фиатните пари във формата на цифров токен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още