IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в САЩ се повишава с подобрените икономически перспективи

Показателят на Conference Board се покачва до 100,3 пункта

18:19 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие в САЩ се повишава през юли на фона на подобрените перспективи за икономиката и пазара на труда в страната, предаде Bloomberg.

Показателят на Conference Board се покачва до 100,3 пункта от 97,8 пункта през юни, сочат публикувани във вторник данни. В анкета на Bloomberg сред икономисти прогнозата беше за повишение до 99,7 пункта.

Показателят за очакванията за следващите шест месеца нараства до 78,2 пункта през юли, което е най-високото ниво от януари насам. Въпреки това показателят за настоящите условия спада до най-ниското си ниво от повече от три години.

Дори и при месечния ръст на общия показател доверието остава слабо и доста под нивата отпреди пандемията от Covid-19. Потребителите се сблъскват с високите разходи за живот, повишените лихвени проценти и слабия ръст на заплатите, което помага да се обясни умереното нарастване на разходите през тази година, особено при лицата с по-ниски доходи.

„Доверието се повишава през юли, но не достатъчно, за да излезе от тесния диапазон, който преобладаваше през последните две години“, посочва Дана Петерсън, главен икономист в Conference Board. „Въпреки че потребителите остават сравнително положително настроени към пазара на труда, те все още изглежда са загрижени за повишените цени и лихвени проценти.“

Инфлационните очаквания на американците през този месец се запазват стабилни, сочат още данните от днес.

Въпреки че мнението на потребителите за перспективите пред пазара на труда се подобри, оптимизмът им за настоящите условия намалява. Около 34,1% от потребителите заявяват, че работните места са „много“, което е най-малкият дял от март 2021 г. насам. Повече от тях смятат, че работните места са „трудни за намиране“.

Разликата между тези две мнения - показател, който се следи отблизо от икономистите, за да оценят силата на пазара на труда - също спада до повече от тригодишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още