IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия неочаквано се ускорява

През юли потребителските цени в страната са се повишили с 2,6% на годишна база

16:21 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Германия се е ускорила през юли, сочат публикувани във вторник данни. Това може да накара представителите на Европейската централна банка да останат предпазливи по темата за следващи намаления на лихвените проценти, предаде Bloomberg.

През юли потребителските цени в страната са се повишили с 2,6% на годишна база и в сравнение с 2,5% през предходния месец. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че показателят ще остане непроменен.

Макар че разходите за енергия са намалели по-малко, отколкото през юни, натискът върху цените на храните се е увеличил. Цените на услугите са останали стабилни.

По-рано днес стана ясно, че икономиката на Германия неочаквано се е свила през второто тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт на страната се е понижил с 0,1% от април до юни спрямо предходното тримесечие - резултат, прогнозиран от само един от 35 икономисти, анкетирани от Bloomberg. За разлика от Германия, Франция и Испания отбелязаха по-голям ръст от прогнозирания, а Италия е забавила съвсем леко темпото си на растеж до 0,2%.

По данни на Федералната статистическа служба икономиката на Германия се е свила поради спад на инвестициите в оборудване и сгради.

Отделен доклад по-рано показа, че инфлацията в Испания се забавя повече от прогнозираното. В сряда се очакват показанията за Франция, Италия и еврозоната, като анализаторите прогнозират стабилни стойности от 2,5% за валутния съюз.

В съчетание с лошите новини за растежа, данните за инфлацията ще дадат повече информация на централните банкери, които се опитват да разберат дали икономиката се нуждае от още едно намаление на разходите по заемите. За следващото заседание на ЕЦБ през септември ще бъдат налични много повече данни, заяви във вторник членът на Управителния съвет Борис Вуйчич.

Централните банкери обръщат особено внимание на вътрешния ценови натиск, за да определят дали бързото нарастване на заплатите след инфлационния скок от последните години ще се превърне в нов натиск върху разходите.

Миналата седмица Изабел Шнабел от Изпълнителния съвет на ЕЦБ заяви, че финансистите наблюдават отблизо сектора на услугите, където цените продължават да се повишават над два пъти по-бързо от целта на регулатора за инфлация от 2%.

Макар че германската статистическа служба не публикува основния показател, който изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, данните на държавно равнище сочат, че той се е понижил до 3,1% от 3,3% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още