IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващо свиване на германската икономика хвърля сянка върху растежа на еврозоната

Италия е забавила леко темпа на растеж до 0,2%

12:04 | 30.07.24 г. 1
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономиката на Германия неочаквано се е свила през второто тримесечие на годината. Това сочат нови данни, които хвърлят сянка върху устойчивостта на растежа в еврозоната, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е понижил с 0,1% от април до юни спрямо предходното тримесечие - резултат, прогнозиран от само един от 35 икономисти, анкетирани от Bloomberg. За разлика от Германия, Франция и Испания отбелязаха по-голям ръст от прогнозирания, а Италия е забавила съвсем леко темпото си на растеж до 0,2%. В Италия резултатът е в унисон с очакванията на експертите.

По данни на Федералната статистическа служба икономиката на Германия се е свила поради спад на инвестициите в оборудване и сгради.

Разнопосочните резултати във валутния съюз подчертават предизвикателството, пред което са изправени представителите на Европейската централна банка. През септември те ще трябва да решат дали икономиката на еврозоната изглежда достатъчно крехка, за да оправдае поредното намаляване на лихвените проценти.

По-рано този месец ЕЦБ предупреди, че през 2024 г. експанзията ще бъде слабо изразена и е уязвима от всяка глобална слабост или ескалация на търговското напрежение. От май насам икономическите данни за еврозоната са предимно по-лоши от очакваното.

Още данни, публикувани във вторник, разкриха, че брутният вътрешен продукт на Испания е нараснал с 0,8% от април до юни на тримесечна база, докато икономиката на Австрия е била в застой през тримесечието, а тази на Литва е запазила стабилен темп на растеж. Докладите от понеделник показаха ускоряване на растежа в Ирландия и продължаване на растежа в Белгия, като всеки от тези показатели е ключов за региона.

Ако и други данни във вторник покажат устойчивост на икономиката на еврозоната, това може да окуражи централните банкери да предприемат облекчаване на паричната политика през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Моабет да става
преди 1 час
Неочаквано за кого? За Шолц? 'Каквото си направиш сам цяло село не може да ти направи' казва народа. Спряха евтините суровини не само за Германия, но и за цяла Европа и сега се изненадват. И Макрон беше изненадан на изборите. Изненадана (от бика) може да е само шарената крава. Тука нещата са закономерни. Да не се правят на ощипани ами да си поемат отговорноста за това което допуснаха да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още