IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Несигурната среда и недостигът на работници влошават бизнес климата у нас през юли

Негативни са очакванията на предприемачите в промишлеността, строителството и търговията на дребно

14:50 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предприемачите в България остават несигурни относно подобрението в бизнес средата в средата на лятото. Ситуацията е в рязък контраст с юли миналата година, когато мениджърите запазиха оптимистични очаквания за бизнес развитието.

През юли 2024 г. общият показател за бизнес климата намалява с 1,5 пункта спрямо предходния месец (от 24,5% на 23%). Понижение на показателя се наблюдава в промишлеността, строителството и търговията на дребно, а в сектора на услугите се запазва приблизително нивото си от юни.

Основни пречки остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, отчита Националният статистически институт след направени анкети с мениджъри на фирми.

Главно поради влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца показателят „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 1 пункт (от 17,5% на 16,5%).

По тяхно мнение през последния месец има леко увеличение на осигуреността на производството с поръчки, като същевременно и прогнозите за дейността през следващите три месеца остават благоприятни. През юли средното натоварване на мощностите е 74,4%, което е с 0,5 пункта под нивото от април и с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг на мощности. Най-сериозните затруднения за дейността остават свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила.

Прогнозите на мениджърите са за запазване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.

Бизнес климат - общо

Източник: НСИ Източник: НСИ

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада с 5,1 пункта (от 31,0% на 25,9%) в резултат на негативните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност се понижава спрямо юни, като и прогнозите им за следващите три месеца остават резервирани. Същевременно и очакванията им за нови поръчки през следващите шест месеца са леко влошени.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите продължават да са основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Песимизъм за бизнес развитието завладява и търговците на дребно през юли. Неблагоприятните оценки и очаквания на търговците за бизнес състоянието на предприятията понижават с 1 пункт (от 38,3% на 37,3%) показателя „бизнес климат в търговията на дребно“.

Прогнозите им относно поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца обаче са позитивни.

Основните проблеми за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и недостига на работна сила, като през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на конкуренцията.

Очакванията на търговците на дребно относно продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ запазва приблизително нивото си от предходния месец (от 18,4% на 18,6%). Прогнозите на мениджърите за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са благоприятни, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните пречки за развитието на бизнеса, макар спрямо юни да се отчита намаление на негативното влияние на последните два фактора.

По-голяма част от мениджърите предвиждат продажните цени в сектора на услугите да запазят равнището си през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още