IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Две ключови икономики от еврозоната са нараснали през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Ирландия е нараснал с 1,2% от април до юни

17:48 | 29.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият растеж на Ирландия се е ускорил през второто тримесечие на годината. През същия период икономиката на Белгия е продължила да се разширява, което е положителен знак за данните за еврозоната, предава Bloomberg.

Бруният вътрешен продукт в Ирландия е нараснал с 1,2% от април до юни след увеличение от 0,7% през предходния период, става ясно от публикувани в понеделник данни. В Белгия темпът на растеж леко се е забавил, като ръстът е само с 0,2%.

Ролята на Ирландия като данъчна база за американските мултинационални компании води до огромни колебания между растеж и свиване, които понякога могат да повлияят на общия резултат за региона. Въпреки че е една от по-малките икономики във валутния съюз, нейните данни напоследък оказват огромно влияние върху експанзията, когато самият блок до голяма степен е в застой.

Икономиките на Ирландия и Белгия продължават да нарастват. Изображение: Bloomberg Икономиките на Ирландия и Белгия продължават да нарастват. Изображение: Bloomberg

Ирландските власти приписват динамиката през второто тримесечие на международните индустриални компании в страната.

По-късно през тази седмица ще бъдат публикувани данните за цялата евроозона. Оценките на анализаторите сочат очакван ръст от 0,2% след спада от 0,3% през първото тримесечие.

На този фон днес беше оповестен разочароващ доклад от Латвия, един от най-малките членове на еврозоната. Нейната икономика се е свила с 1,1%, прекъсвайки поредицата от три тримесечия на растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още