IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Настроенията на потребителите в САЩ се влошават до осеммесечно дъно

Потребителите очакват, че цените ще се повишат с 2,9% на годишна база през следващата година

18:02 | 26.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Окончателният индекс на потребителските нагласи в САЩ за юли се е понижил до 66,4 пункта през този месец от 68,2 пункта през юни, отчита Мичиганският университет. Предварителните данни сочеха 66 пункта.

Потребителите очакват, че цените ще се повишат с 2,9% на годишна база през следващата година, което е най-ниският показател от четири месеца насам и е малко по-надолу от очакваните 3% през юни, сочат публикуваните в петък данни. Те също така смятат, че разходите ще нараснат средно с 3% през следващите пет до десет години, колкото и месец по-рано.

Настроенията се влошават от първото тримесечие насам, отразявайки високите разходи за живот и повишените разходи по заеми, което помрачава текущите възгледи и очаквания за личните финанси. Макар че темпът на инфлация в САЩ започва да се забавя, нарастването на заплатите е скромно, а много американци са изчерпали спестяванията си, натрупани в разгара на пандемията от Covid-19.

Показателят за настоящите условия пък спада до 62,7 пункта. Това е най-ниската стойност от края на 2022 г. и спад спрямо предварителните данни от юли, когато показателят възлизаше на 64,1 пункта.

Показателят за очакванията се понижава до 68,8 пункта, достигайки най-ниското си ниво за тази година. Индексът за перспективите пред личните финанси намалява до най-ниското ниво от октомври насам.

На този фон условията за покупка на стоки с дълготрайна употреба се понижават до най-ниското си ниво от края на 2022 г. насам.

Отделен доклад от петък показа, че инфлацията в САЩ се е повишила с умерен темп през юни, а потребителските разходи са останали стабилни, което вероятно проправя пътя за скорошно намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още