IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предпочитаният от Фед показател за инфлацията се повишава умерено през юни

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е увеличил с 0,1% на месечна база

16:31 | 26.07.24 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Ключов показател за Федералния резерв показа, че темпът на инфлацията в САЩ се е забавил леко на годишна база през юни спрямо май. Това дава надежда, че намаляване на лихвените проценти през септември е реалистична стъпка, предаде CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е повишил с 0,1% на месечна и с 2,5% на годишна база, което е в съответствие с оценките на Dow Jones, съобщи Министерството на търговията в петък. През май увеличението на годишна база беше 2,6%, докато месечният показател остана непроменен.

Представителите на Фед използват този показател като основна база за оценка на инфлацията, която продължава да е над дългосрочната цел на централната банка от 2%.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, показа месечно повишение от 0,2% и 2,6% на годишна база, като и двете стойности са в съответствие с очакванията. Централните банкери са склонни да се фокусират още повече върху основната инфлация като по-добър показател за дългосрочните тенденции, тъй като разходите за бензин и хранителни стоки обикновено се колебаят повече от другите позиции.

Данните от днес също така сочат, че личните доходи на американците са нараснали само с 0,2% на месечна база, което е под очакваните 0,4%. Разходите са се увеличили с 0,3%, което отговаря на прогнозата на икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още