IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

През април Унгария е взела заем от 1 млрд. евро от Китай, но признава едва сега

Средствата ще се използват за инфраструктурни, транспортни и енергийни продукти

23:00 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През април Унгария е взела заем от 1 млрд. евро от Китайската банка за развитие, Bank of China и Export-Import Bank of China, съобщиха властите в страната, цитирани от Bloomberg. Кредитът е за срок от три години и е изтеглен още през април 2024 година, но Будапеща съобщава за него едва сега.

Според съобщенията средствата ще бъдат насочени към финансиране на инфраструктурни проекти, в сферата на транспорта и на енергетиката.

Bloomberg припомня, че през 2022 година Будапеща взе заем от 917 млн. долара, с които да финансира изграждането на жп линия, сврзваща Будапеща с Белград. Проектът е част от инициативата "Един пояс, един път", наричан още и "Новият път на коприната".

Договорът за последния заеме сключен преди визитата на Си Дзинпин в Будапеща през май.Унгарският премиер Виктор Орбан пък беше в Пекин в началото на юли. През май двамата подписаха пакет от транспортни и енергийни проекти на стойнос тмежду 5 млрд. и 10 млрд. долара. Повечето от плановете ще бъдат финансирани чрез заемни средства.

Една от целите на новата жп инфраструктура е да свърже заводите за производство на автомобили и на батерии, които Китай построи край Будапеща.

В Унгария поясняват, че част от новата инфраструктура ще бъда от полза именно за китайските инвеститори. "Когато унгарската държава прави подобрение на инфраструктурата, може да се очаква Китай да финансира, защото става въпрос за техни стоки, които използват и жп линиите, и магистралите", коментира унгарския икономически министър Мартон Наги

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още