IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Взрив в складове за пиротехника налага евакуацията на живеещи около Елин Пелин

Няма информация за качеството на въздуха, но живеещите в региона е по-добре да затворят прозорците си, препоръча зам.-министърът на околната среда

21:38 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма информация за качеството на въздуха след взривовете на складове за пиротехника край Елин Пелин, собственост на компания "Енигма" ООД, съобщава БТА, цитирайки думите на служебния зам.-министър на околната среда Ренета Колева. Тя препоръча като превантивна мярка живеещите в околността да затворят прозорците си.

В града е обявено частично бедствено положение. Започнала е евакуация на живеещите в близост до горящите складове, става ясно още от публикация на сайта на BG Alert. Няма промяна в движението на самолетите на Летище София, съобщи в ефира на bTV служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

На място е служебният премиер Димитър Главчев. Той уточни, че се чака военна техника, която да влезе на мястото, за да евакуира евентуални ранени. Заради непрекъснатите експлозии пожарникари и линейки не могат да влязат в зоната.

Необходимо е малко време, през което да изгърмят фойерверките, заяви Николай Николов, съветник в МВР и бивш директор на Пожарната за БНТ. Той призова за спокойствие и ако вятърът се обърне към град Елин Пелин, хората да останат по домовете си и да затворят прозорците.

По предварителни данни в единия от складовете е имало два тона тротилов еквивалент, коментира главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Той обаче не се ангажира колко общо е количеството готова продукция на фойерверки, които се взривиха.

Ситуацията беше описана като "много тежка" и от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БТА. Той съобщи, че пожарът е възникнал в склад с материали за производство на пиротехника. Пожарникарите са успели да изведат двама пострадали, които са с тежки изгаряния и са транспортирани към болнични заведения.

Не е ясно обаче дали вътре има още пострадали - по непотвърдена информация има още един или двама души. Всички големи болници в София имат готовност да приемат пострадали от пожара, допълниха властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още