IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ са спаднали рязко през юни

Новите поръчки за продукти, предназначени да издържат поне три години, са се понижили с 6,6%

18:20 | 25.07.24 г.
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg
Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ неочаквано са се понижили през юни, слагайки край на четири поредни месеца на ръст.

Новите поръчки за продукти, предназначени да издържат поне три години - като автомобили, уреди и промишлени машини – са се понижили с 6,6% на месечна база до 264,5 млрд. долара, сочат публикувани в четвъртък данни на Министерството на търговията от четвъртък.

За сравнение, прогнозата беше за увеличение от 0,3%, след като през май беше регистрирано повишение от 0,1%.

Транспортните и капиталовите стоки са повели спада през юни, като най-много са намалели поръчките за самолети и части, които не са свързани с отбраната.

С изключение на транспортния сектор новите поръчки са нараснали с 0,5%. С изключение на сектора на отбраната новите поръчки са спаднали с цели 7 на сто. Транспортното оборудване, което отбеляза спад в два от последните три месеца, доведе до намаление с 19,6 млрд. долара, или 20,5%, до общо 75,8 млрд. долара.

Поръчките за стоки с нестопанска цел, с изключение на самолетите, са се увеличили с 1% при очаквани 0,2% и отчетени 0,9% за предходния период.

Доставките на промишлени стоки с дълготрайна употреба, които нараснаха през четири от последните пет месеца, са се увеличили с 3,5 млрд. долара, или с 1,2%, до 288,1 млрд. долара. Това се случва след спад от 0,4% през май.

Доставките на транспортно оборудване, които също нараснаха през четири от последните пет месеца, са отбелязали увеличение с 3,5 млрд. долара, или 3,8%, до 95,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още