IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на САЩ е нараснала повече от очакваното през второто тримесечие

Реалният брутен вътрешен продукт се е увеличил с 2,8% на годишна база

16:13 | 25.07.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическата активност в САЩ през второто тримесечие е била значително по-силна от очакваното. Това сочат първоначални данни на Министерството на търговията, цитирани от Ройтерс.

Реалният брутен вътрешен продукт, измерващ всички стоки и услуги, произведени през периода април-юни, се е увеличил с 2,8% на годишна база, коригиран с отчитане на сезонността и инфлацията. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 2,1% след увеличението от 1,4% през първото тримесечие.

Публикуваните днес данни оставиха непокътнати очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв през септември.

Икономиката, която продължава да се представя по-добре от световните си конкуренти въпреки сериозните повишения на лихвите от страна на Фед през 2022 г. и 2023 г., остава подкрепена от устойчивия пазар на труда, дори когато нивото на безработица се повиши до над двугодишен връх от 4,1%.

През изминалата година централната банка поддържаше референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%. От 2022 г. насам финансовата институция е повишила основния си лихвен процент с 525 базисни пункта. Финансовите пазари очакват три намаления на разходите по заемите през тази година, като се започне от септември.

Въпреки стабилния темп на икономическия растеж перспективите за втората половина на годината са мъгляви. Пазарът на труда се забавя, което ще се отрази на нарастването на заплатите. Приходите на държавните и местните власти също се забавят, което може да доведе до намаляване на разходите.

Съществуват и опасения за нови мита, ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом за втори мандат на президентските избори през ноември. Въпреки това рецесия не се очаква.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
aquamarine159
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена --- https://bitly.cx/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
реалният БВП на Европа за миналата година е средно 1% , на БГ е 1,7% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 2 часа
Почти като в ЕС ... ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 2 часа
Лошоооооооо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още