IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакванията на бизнеса в Германия неочаквано се влошават

Показателят за очакванията на института Ifo се понижи до 86,9 пункта през юли

12:27 | 25.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес перспективите в Германия неочаквано се влошават, което засили опасенията за възстановяването на най-голямата европейска икономика, предаде Bloomberg.

Показателят за очакванията на института Ifo се понижава до 86,9 пункта през юли от отчетените 88,8 пункта през предходния месец, като опроверга прогнозите на икономистите за леко подобрение. Показателят за текущите условия и общият показател също спадат.

„Скептицизмът по отношение на предстоящите месеци значително нарасна“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст в изявление. „Германската икономика се намира в криза“.

Намаляването на бизнес доверието се прибавя към неочаквания спад на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P, оповестен в сряда, което подчертава трудностите на германската икономика да се възстанови след две години на почти пълна стагнация.

Секторът на услугите, който поддържа икономическите перспективи на Германия на повърхността, се възползва от донякъде стабилното частно потребление и малко по-бавната инфлация. Но основната спирачка пред възстановяването на страната остава производственият сектор.

Бизнес прогнозите в Германия неочаквано се влошават. Изображение: Bloomberg Бизнес прогнозите в Германия неочаквано се влошават. Изображение: Bloomberg

Индустриалното производство и фабричните поръчки спаднаха през май, което накара Германската централна банка да предупреди тази седмица, че растежът през второто тримесечие вероятно ще бъде по-слаб от очакваното. Финансовата институция все още очаква бавно засилване през третото тримесечие, макар да признава, че „слабото търсене все още не е напълно преодоляно“.

Според проучване на Bloomberg Economics, което показва, че германската индустрия може би е претърпяла траен удар, като половината от оценявания на 7% недостиг на производствен капацитет продължава да съществува, структурните проблеми са отчасти виновни за икономическите затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още