IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдът обяви за нищожно прехвърлянето на акции от Пловдивкия панаир към „Пълдин Туринвест“

Община Варна е осъдена да заплати за делото над 750 хил. лв.

15:33 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд обяви за нищожно прехвърлянето на акциите от Пловдивския панаир към „Пълдин Туринвест“ АД, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Според съда прехвърлянето на 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29% от капитала на Пловдивския панаир, е станало в противоречие с разпоредби от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

Съгласно същото решение Община Варна е осъдена да заплати 754 593,47 лв. на държавата, представлявана от министъра на икономиката и индустрията. Сумата е за направени разноски за заплатена държавна такса и адвокатско възнаграждение за извършено процесуално представителство в производството пред настоящата инстанция.

Решението е взето в резултат на заведено през лятото на 2023 г. дело от тогавашния министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който поиска признаване на собствеността на държавата върху акциите. Съдът обаче отхвърля иска на държавата срещу Община Варна за правата върху тях.

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов очаква съдебното решение да бъде обжалвано. В интервю за „Радио Пловдив“ той призова Общинският съвет на Варна да вземе решение за връщането на акциите на Министерството на икономиката

По думите му кметът на Варна Благомир Коцев е категоричен, че Общината трябва да си върне акциите от Панаира на държавата, но в Общинският съвет няма съгласие. 

През следващите две седмици във Варна и Пловдив ще бъдат организирани дискусии по темата, за да се намери решение на казуса.

През 2016 г. (по времето на втория кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов) Министерски съвет взима решение да прехвърли своите 49,63% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД на общините Варна и Пловдив, а останалите над 50% са на „Пълдин Туринвест“. Според Закона за приватизация и следприватизационен контрол и стратегията за развитие на дружеството от 2006 г. не по-малко от 51% от капитала на държавата следва да останат държавна собственост, респективно не повече от 49% могат да преминат в общинска или частна собственост. Община Пловдив обаче е отказала прехвърлянето на акциите и те са останали на държавата. 

През 2017 г. Общинският съвет на Варна приема решение да прехвърли акциите в полза на държавата, а на кмета на общината е възложено да сключи договор за прехвърлянето им. Включително и към момента обаче такъв договор не е сключен.

4 години по-късно – през 2021 г., Общинският съвет във Варна взима друго решение – да прехвърли притежаваните от общината акции от капитала на Пловдивския панаир към частното дружество „Пълдин туринвест", като Министерството на икономиката не е уведомено.

В началото на юни 2023 г. икономическият министър Богдан Богданов разпореди пълен правен анализ по казуса, а месец по-късно беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите.

В средата на август 2023 г. Апелативният съд – Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от община Варна към „Пълдин туринвест“, с което потвърди решението на Пловдивския окръжен съд.

В края на септември 2023 г. по заведеното от Богдан Богданов дело пред Софийския градски съд бе потвърдено и второто особено искане за налагане на запор върху акциите от капитала на Пловдивския панаир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още