IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес активността във Великобритания се повишава през юли

Индексът на мениджърите по поръчките за юли се повишава до 52,7 пункта

13:45 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността във Великобритания се повишава през юли, подкрепена от най-бързия ръст на производството от две години насам и най-силния приток на нови поръчки от април 2023 г. Това показват публикувани в сряда данни, цитирани от Ройтерс.

Това е добра новина за новото правителство на министър-председателя Киър Стармър, което цели по-бърз растеж, за да позволи по-високи публични разходи. Данните са положителни и за Английската централна банка, след като инфлационният натиск спадна до най-ниското си ниво от повече от три години.

Въпреки че досегашният растеж през тази година надхвърли очакванията на повечето анализатори, британската икономика продължава да се представя сравнително слабо след пандемията от Covid-19.

Сред богатите икономики от Г-7 само Германия се е справила по-зле, понасяйки дори по-голям удар от Великобритания от скока на европейските цени на природния газ, последвал инвазията на Русия в Украйна през 2022 г.

Глобалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global в Обединеното кралство за юли се повишава до 52,7 пункта спрямо шестмесечното дъно от 52,3 пункта през юни. Това е съвсем малко повече от прогнозата за 52,6 пункта в анкета на Ройтерс сред икономисти.

Компонентът на услугите се повишава малко по-слабо от очакваното, докато по-малкият производствен сектор надминава очакванията и достигна най-високата си стойност от юли 2022 г. насам.

Компонентът на бъдещото производство скача от 70,4 пункта до 74,7 пункта през юли, което е второто най-високо показание от февруари 2022 г. насам, подпомогнато отчасти от най-бързия ръст на поръчките за износ от март 2023 г. насам.

Предприятията повишиха цените с най-малко от февруари 2021 г. насам в резултат на умерената динамика в сектора на услугите и отчетоха едно от най-малките увеличения на разходите от януари 2021 г. насам.

Английската централна банка ще публикува нови прогнози за инфлацията на 1 август, но инвеститорите намалиха залозите, че финансовата институция ще понижи лихвените проценти от 16-годишния им връх от 5,25%, след като данните от миналата седмица показаха, че инфлацията на цените на услугите и ръстът на заплатите остават високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още