IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските фабрики тласкат частния сектор към изненадващ спад

Икономиката на Франция се представи по-добре, като се доближи до стабилизиране след свиването

12:43 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Частният сектор на Германия неочаквано се сви през юли, тъй като производствената криза в страната се задълбочава. Това подкопава надеждите, че растежът на най-голямата икономика в еврозоната ще се ускори през втората половина на годината, предаде Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global спадна до 48,7 пункта от 50,4 пункта през предходния месец, връщайки се под прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването. Резултатът е под всички прогнози в проучванията на Bloomberg.

През цялото второ тримесечие индикаторът сочеше експанзия в най-голямата европейска икономика, а анализаторите очакваха инерцията постепенно да се подобри. Данните от днес обаче засилват сигналите, че възстановяването след месеците на стагнация ще се окаже по-трудно от предвиденото.

„Това изглежда като сериозен проблем“, заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. „Слабостта в производствения сектор изглежда е трайна, като потенциално възстановяване не се очаква поне до есента на тази година.“

Ключовият промишлен сектор също беше двигател на по-нататъшното отслабване на пазара на труда. Макар че секторът на услугите продължи да нараства, темпът на разширяване намаля, а компаниите започнаха да съкращават персонал след шестмесечен период на стабилно създаване на работни места.

И двете най-големи икономики в еврозоната отбелязват свиване през юли. Изображение: Bloomberg И двете най-големи икономики в еврозоната отбелязват свиване през юли. Изображение: Bloomberg

Тази седмица Германската централна банка предупреди, че растежът през второто тримесечие вероятно ще бъде по-слаб от очакваното след разочароващи данни за промишлеността. Все пак тя заяви, че през трите месеца до септември динамиката би трябвало да се повиши благодарение на по-силното частно потребление.

Де ла Рубия обвини за негативните данни „нарастващата загуба на глобален пазарен дял на германските производители на автомобили и машини от конкурентите в Китай“, както и структурни проблеми като недостиг на персонал, липса на инвестиции и високи цени на енергията.

На този фон икономиката на Франция се представи по-добре, като се доближи до стабилизиране след свиването си през предходните два месеца. Въпреки това се наблюдаваха значителни различия. Фирмите от сектора на услугите са стимулирани от Олимпийските игри, които започват тази седмица, докато фабричното производство спада.

„Френската икономика изглежда е напът да се възстанови през втората половина на годината - възстановяване, водено от сектора на услугите“, заяви Норман Либке, икономист в Хамбургската търговска банка. „Но както производствените, така и входящите цени остават предизвикателство за френската икономика, тъй като темповете на инфлация се ускориха“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още