IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възобновените доставки на изтребителите F-35 подкрепят резултатите на Lockheed Martin

Пентагонът започна да приема самолетите от миналата седмица

16:57 | 23.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската компания в областта на отбраната Lockheed Martin повиши целта си за годишните продажби след неочакваното възобновяване на доставките на изтребителите ѝ F-35, след като Пентагонът започна да приема самолетите миналата седмица.

Книжата на компанията, базирана в Бетезда, щата Мериленд, поскъпнаха с 2,3% в предборсовата търговия във вторник.

САЩ възобновиха приемането на доставки на F-35 след няколкомесечна пауза заради забавяне на надграждането на софтуера му. Lockheed подобрява самолетите въз основа на програмата си Technology Refresh 3 или TR-3, която дава на F-35 по-добри екрани и възможности за обработване на данни.

Възобновяването на доставките включва незавършено надграждане на софтуера и Пентагонът ще забави част от плащането, подробностите за което не са известни, докато оставащата част от подобренията бъде завършена.

F-35 на Lockheed е най-голямата програма в света в областта на отбраната, която допринася за около 30% от приходите на компанията.

„F-35 остава основен приоритет и неотдавна доставихме първите самолети, конфигурирани съгласно TR-3, на клиентите, очакваме доставките за 2024 г. да отговорят на очаквания ни диапазон от 75-110 F-35“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Джим Тиклет.

TR-3 включва както хардуерни, така и софтуерни подобрения и е смятана за стълб в по-широкото подобряване на стелт изтребителя, известно като Block 4.

Подобренията „са изключително важни стъпки в гарантирането, че F-35 ще остане най-развитият изтребител в света и ключово въздушно средство в общата архитектура на Министерството на финансите“, отбеляза Тиклет.

Но Lockheed не очаква пълното технологично надграждане да е готово в следващите месеци. Компанията прогнозира, че приходите от продажбите през 2024 г. ще бъдат в диапазона между 70,5 млрд. долара и 71,5 млрд. долара спрямо предвижданите преди това между 68,5 млрд. долара и 70 млрд. долара.

Освен това компанията се възползва от допълнително финансиране на стойност 95 млрд. долара, което включва помощ за Украйна и Израел, одобрено от Конгреса.

Боевете в Украйна и Израел поглъщат големи обеми от боеприпаси, включително произведени от Lockheed ракетни системи за противовъздушна отбрана Patriot, използвани за сваляне на вражески ракети.

Нетната печалба на Lockheed през второто тримесечие е достигнала 6,85 долара на акция и надмина очакванията на LSEG за 6,46 долара на акция. Общите приходи от продажби за тримесечието са се увеличили с 8,5% до 18,12 млрд. долара, също над очакванията за 17,04 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още