IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите намаляват прогнозите си за инфлацията в САЩ

Те виждат 30% вероятност за рецесия през следващите 12 месеца

21:19 | 19.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Икономистите намалиха прогнозите си за инфлацията в САЩ през първата половина на 2025 г. и очакват малко по-високо ниво на безработица - комбинация, която според тях ще насърчи Федералния резерв да започне да понижава лихвените проценти.

Според прогнозите, включени в последното месечно проучване на Bloomberg, годишният основен ценови индекс на разходите за лично потребление, изключващ храните и енергоносители - предпочитаният от Фед измерител на основната инфлация - ще завърши годината на ниво от 2,6%. За сравнение, през предходния месец прогнозата беше за 2,7 на сто.

Икономистите прогнозират също така, че равнището на безработица в страната ще бъде средно 4,2% през четвъртото тримесечие на тази година, в сравнение с очакваните през миналия месец 4,1 на сто.

Проучването, проведено сред 75 икономисти в периода 12-17 юли, е резултат от редица доклади, които предоставиха още доказателства, че кампанията на Фед за затягане на паричната политика оказва предвидения ефект върху икономиката.

Инфлацията показа признаци на охлаждане през миналия месец, а ръстът на наемите и на заплатите се понижи. Това сочи, че икономиката достига до темп, който е по-скоро в съответствие с това, което централните банкери биха искали да видят, за да намалят разходите по заемите.

„Федералният резерв е готов да започне да намалява лихвите през септември, ако няма неблагоприятни данни за инфлацията през юли или август“, смята Кати Бостянчич, главен икономист в Nationwide Mutual Insurance. “Смятаме, че облекчаването е необходимо, тъй като пазарът на труда показва признаци на умереност и по-ниските лихви могат да помогнат за предотвратяване на по-дълбоки пукнатини в пазара на труда.“

Икономистите виждат 30% вероятност за рецесия през следващите 12 месеца или много по-малък шанс спрямо прогнозите преди година. Според тях икономиката ще се задържи без значителни промени до 2025 г. благодарение на стабилните потребителски разходи и устойчивите инвестиции.

„Икономиката на САЩ се представя по-добре от всички останали страни от Г-20 и това би трябвало да продължи с години“, посочва Джеймс Смит, главен икономист в EconForecaster.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още