IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Япония се е ускорила през юни

Това запазва надеждите за повишаване на лихвите от страна на централната банка

10:05 | 19.07.24 г.
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Инфлацията в Япония се е ускорила за втори месец през юни, което оставя отворена вратата за представителите на централната банка на страната да обмислят повишаване на лихвените проценти, предава Bloomberg. Следващото заседание на централните банкери ще се проведе в края на месеца.

Потребителските цени, с изключение на тези на пресните храни, са нараснали с 2,6% на годишна база, ускорявайки се от 2,5% през май поради леко повишените разходи за енергия, съобщи Министерството на вътрешните работи в петък. Данните са малко по-слаби от прогнозите на икономистите за ускорение до 2,7%, но удължават периода на инфлация на или над целевото равнище от 2% на Японската централна банка до 27-и месец.

По-дълбокият измерител на инфлацията, който изключва цените на пресните храни и енергията, е нараснал с 2,2% през юни, което е повече от отчетените 2,1% през май. Японската централна банка изтъква този показател като ключов фактор при обсъждането на политиката си.

По-високите цени ще дадат основание на централните банкери да обмислят повишаване на лихвения процент на заседанието на Управителния съвет на 31 юли. Според проучване на Bloomberg от миналия месец един от всеки трима наблюдатели на финансовата институция очаква затягане на паричната политика през този месец.

Предвижда се също така централната банка да представи пътна карта за намаляване на покупките на облигации и да публикува доклада си за икономическите перспективи, включително актуализирани прогнози за инфлацията. В изданието от април банката прогнозира, че основният ценови показател ще нарасне средно с 2,8% през тази финансова година.

Повишението на цените в цялата страна през юни се дължи главно на по-високите цени на енергията, след като правителството приключи постепенното премахване на субсидиите за комунални услуги. Влиянието беше най-силно изразено при цените на природния газ, които се повишиха с 3,7% спрямо година по-рано в сравнение със спада от 3,2% през май. Цените на електроенергията бяха по-слабо повлияни от края на субсидиите поради по-високата база през миналата година, когато операторите значително повишиха тарифите си в отговор на рязкото поскъпване на суровините. По-високите цени в хотелите също допринесоха за цялостното ускоряване на инфлацията.

Устойчивият инфлационен натиск е положителен знак за японската икономика, която напоследък показваше разнопосочни признаци. По-рано този месец данните за брутния вътрешен продукт на Страната на изгряващото слънце за първото тримесечие на годината бяха ревизирани надолу, отразявайки по-дълбок спад, а разходите на домакинствата неочаквано спаднаха на годишна база през май.

В същото време основните заплати на служителите скочиха най-много от 1993 г. насам, което е добър знак за перспективите за постигане на благоприятен цикъл, обвързващ ръста на заплатите с повишаването на цените, обусловено от търсенето. Освен това през юни износът на азиатската държава нарасна за седми пореден месец, което подкрепя мнението, че през второто тримесечие икономическият растеж в известна степен се е възстановил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още