IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инфлацията все още мъчи руската Централна банка

На руската икономика не ѝ достигат 4,8 млн. работници

16:27 | 18.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През юни инфлацията в Русия се ускорява с 0,29 процентни пункта спрямо май до 8,59%, съобщава руската Централна банка. Причината е повишението на цените на храните, докато при стоки като автомобили и петролни продукти има известно успокоение след пикове, записани през май, допълват от институцията.

Руски медии обръщат внимание на проблеми с вноса на плодове и зеленчуци, което е една от причините за повишаването на цените. В отчета на банката за развитието на руската икономика през второто тримесечие също е отбелязана сложната ситуация с вноса на стоки, което води до ръст на цените на хранителните продукти с 8,2% на годишна база през май и с 12,3% през юни.

В Министерството на земеделието очакват нормализиране едва в края на лятото.

По-рано днес Bloomberg публикува информация от свои източници, която показва проблеми при плащанията, предизвикани от санкциите на Запада, наложени заради нахлуването на Русия в Украйна. Икономиката на Русия става все по-затворена, признават в доклада си от Централната банка на Русия, отчитайки намаляването на дела на износа и вноса в структурата на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

В следващите месеци проинфлационните рискове ще останат, предупреждава още институцията, визирайки рекордната безработица (2,6% на годишна база през май), която предизвика увеличение на заплатите, изпреварващ ръста на производителността. На пазара на труда се запазва съществената липса на работна сила - около 4,8 млн. души, и служителите често сменят работните си места в търсене на по-добри условия и заплащане. Тази мобилност обаче засега успява да спаси част от секторите, в които има най-сериозна криза с кадрите, като например сферата на информационните технологии.

За да бъде постигната ценова стабилност трябва да се затвори ножицата между ръста на заплатите и на производителността на труда, посочват от централната банка. Сега това положение само влошава спиралата "цени - заплати - цени", още повече на фона на увеличеното вътрешно потребление, свързано с инфлационните очаквания в обществото.

Ниската безработица и запазването на нивото на икономическата активност задържа руската икономика на ръба на прегряването, се казва още в доклада на институцията. В него предупреждават, че ситуацията на трудовия пазар едва ли ще се подобри на фона на тежката демографска криза в страната.

Банката не говори за причините за липсата на кадри, но руски медии отбелязват, че дори и някога мечтани работни места днес трудно могат да се конкурират със заплатите, които предлага военната индустрия в страната. 

Ръстът на кредитирането в последните три месеца също задържа нивата на инфлацията. Повишава се делът на необезпечените потребителски кредити, което се дължи основно на просрочени плащания по кредитни карти. Привлечените нови средсва в банковата система обаче изпреварват ръста на необезпечените кредити и печалбата на банките през май е 281 млрд. рубли (почти 3,2 млрд. долара)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още