IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски износители изпитват затруднения да си приберат парите от Китай

Новите ограничения, които влязоха в сила от юни, бавят или спират банковите трансфери

14:48 | 18.07.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След въвеждането на нови критерии, по които да бъдат оценявани трансакциите с руски компании, износителите на енергийни суровини към Китай изпитват затруднения да си приберат парите, пише Bloomberg. Компании заявяват, че дори когато плащанията са в юани, преводите се забавят или блокират, за да бъдат проверени.

Източници на Bloomberg съобщават, че и производителите на селскостопански стоки са изпитали проблеми с плащанията от Китай през този месец, въпреки че санкции в техния сектор не са налагани.

Проблемите с плащанията имат и други индустрии, включително и търговците с автомобили, които преди няколко дни предупредиха, че вносът на китайски автомобили и автомобилни части може да бъде спрян, защото не могат да бъдат извършени плащания.

През юни Вашингтон разшири параметрите на вторичните санкции, които се налагат на компании, търгуващи с компании в списъка със санкционираните физически и юридически лица. Причината е по-широката дефиниция на военна индустрия, която направиха САЩ.

Новите мерки налаgaт и по-задълбочени проверки на трансакциите, което бави дори и изрядните плащания. Случващото се показва колко лесно може да бъде притисната цялата икономика, ако бъдат приложени драконовските санкции, посочва още Bloomberg.

Тенденцията вече беше отбелязана от Централната банка на Русия. В юлския си доклад за макроикономическите трендове се отбелязва намаляване на дела на вноса и на износа в брутния вътрешен продукт и все по-голямо затваряне на руската икономика.

От края на 2023 година заради вторичните санкции на САЩ руските компании трудно търгуват с другите си партньори в Обединените арабски емирства и Турция, допълва още Bloomberg. С Индия има и допълнителни затруднения, защото търговията се извършва в рупии, които обаче не са напълно конвертируеми.

Китай е основен търговски партньор на Русия след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. През миналата година търговският обмен се повиши с 60% до 240 млрд. долара, като Русия вече измести Австралия, Германия и Виетнам от челните позиции в списъка с търговски партньори на Пекин.

Китайският юан има дял от 40% във всички плащания при износа и вноса на стоки и от повече от половината от вътрешния валутен пазар на  Русия.

Много често търговците в страната опитват да избегнат санкциите чрез алтернативи, включително и криптовалути и трансакции през бившите социалистически републики, сред които Казахстан или Узбекистан.

На този етап не може да се говори за срив в износа заради забавянията в плащанията, но при вноса определено се вижда спад, посочват руски икономисти пред Bloomberg. Делът на вноса в рубли в БВП на Русия видимо е намалял, допълват те.

Големите износители на енергийни продукти в Китай търгуват основно в юани и могат да разчитат на малък брой банки, които извършват трансакциите. Според източниците на Bloomberg в последите седмици търговията се затруднява и оскъпява все повече, защото разходите по плащанията се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 5
0pk
преди 1 час
До: Алехандро никаква драма няма Алехандрович, на тях даже не им е необходимо да ги изнасят извън китай юаните. После със същите юани П. купва перални за да им маха чиповете. Блумбърга раздухва перемоги за евроатлантисти, че да има на какво да се радвате. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 1 час
До: Tikva007 явно в механата са те сцепили и някое око е изпаднало та не виждаш... и тая лъжа не ти се получи, бях на море миналата седмица и десетина дни почти не съм отварял тая руска клоооака! ... сега изведнъж станах активен, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 17
Алехандро
преди 1 час
Драмата е, че дори руските износители си приберат кинтите, то, ще са късметлии ако покрият производствените си разходи. Китайските другари буквално изстисквт цени, пускат руснята през центрофугата, и плата на цени, близки до субсидираните руски. Това е убийствено за руската аналогова икономика - било за въглища, било за дървен матриал, нефт, газ, зърно и т. далее. Някой да не си помисли, че и при индийците е различно?! Буквално, двата гиганти в БРИКС разпорват третото другарче... ***, кой както с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 час
До: zelka00: Хубаво е, когато работите в семеен екип - някак си по-емоционално и задушевно ви се получава, особено с тези потоци от точки, скоби, запетайки и двубуквен интелект като *хахахаха*. Тези дни и двете заедно сте хиперактивни - да не са ви взели пак на работа в комплект - засерителка и охранителка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 15
khao
преди 1 час
добре че не работят санкциите... смятай ако работеха, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
zelka007
преди 2 часа
всичко се развива според планЪт на шахматиста от бункера под кремля ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още