IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство на САЩ бележи най-голям ръст от 2021 г. насам

Фабричното производство е нараснало с 0,4% през юни

19:03 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в САЩ отбелязва солиден напредък за втори пореден месец през юни, подпомогнато от ръста на фабричното производство, предава Bloomberg.

Увеличение на производството в заводите, мините и комуналните услуги с 0,6% следва ръста от 0,9% месец по-рано, регистрирайки най-големия двумесечен напредък от края на 2021 г. насам, сочат публикувани в сряда данни на Федералния резерв. Прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждаше увеличение от 0,3%.

Фабричното производство е нараснало с 0,4% в рамките на широк напредък, който включва ръст при автомобилите, електрическото оборудване, уредите и недълготрайните стоки. Там беше отчетено и увеличение от 1% през май. Добивът на полезни изкопаеми и енергия се е повишил с 0,3%.

Преработващата промишленост, на която се падат три четвърти от общото промишлено производство, изпитва затруднения да набере инерция на фона на растящите цени на суровините и по-високите разходи по заемите, които ограничават инвестициите. Широко наблюдаваният показател за активността на фабриките на Института за управление на доставките е останал на територията на свиването през всички месеци с изключение на един от октомври 2022 г. насам.

Докладът на Фед показа, че използването на капацитета на фабриките - мярка за оползотворената потенциална продукция - се е повишило до 77,9%, което е най-високото равнище от септември 2023 г. насам. Общият коефициент на използване на мощностите в промишлеността е нараснал до 78,8%.

Най-голям двугодишен ръст на индустриалното производство в САЩ от 2021 г. насам. Изображение: Bloomberg Най-голям двугодишен ръст на индустриалното производство в САЩ от 2021 г. насам. Изображение: Bloomberg

Производството на потребителски стоки се е покачило с 1%, което е най-големият ръст от близо една година. Отделен доклад от вторник показа, че продажбите на дребно в САЩ са се увеличили през юни най-много от три месеца насам.

Сглобяването на моторни превозни средства е нараснало до 13,4 млн. на годишна база през юни, което е най-високото ниво от близо девет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още