IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Китай расте по-бързо от икономиката за трето поредно тримесечие

През последното тримесечие производството на Поднебесната империя се е увеличило с 6,2%

09:59 | 16.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За трето поредно тримесечие производственият сектор на Китай расте по-бързо от цялата икономика. Това отново подчертава тенденцията, че промишлеността и износът са двигател на растежа във втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Според подробните данни за брутния вътрешен продукт, публикувани във вторник, през последното тримесечие производството на Поднебесната империя се е увеличило с 6,2%. Това е по-бързо от реалния растеж на икономиката от 4,7% и запазва дела на сектора в общата активност на ниво от 27%, което съответства на едногодишния връх от предходното тримесечие. Тази сила контрастира със състоянието на сектора на недвижимите имоти, който се свива за пето поредно тримесечие, сочат данните.

Свиването на пазара на недвижими имоти в Китай продължава. Изображение: Bloomberg Свиването на пазара на недвижими имоти в Китай продължава. Изображение: Bloomberg

През последните години Пекин наблегна на инвестициите във високотехнологично производство, за да стимулира растежа, особено след като се опита да намали финансовия риск в икономиката, като проби балона на жилищния пазар. Това помогна за увеличаване на производството и износа на стоки като електрически автомобили, батерии и полупроводници, но не доведе до възстановяване на вътрешното потребление. А това означава, че компаниите са по-зависими от всякога от чуждестранното търсене - източник на растеж, който сега е застрашен от нарастващите търговски бариери.

Общият икономически растеж се забави повече от очакваното през второто тримесечие, сочат данните от понеделник, като най-лошите резултати при продажбите на дребно от 2022 г. насам подкопаха активността в страната. Въпреки това търсенето от чужбина се оказа светъл лъч за Пекин. Износът през второто тримесечие нарасна до най-високото си ниво от почти две години, като китайските компании са изпратили зад граница стоки на стойност 902 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още