IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата насърчи България да продължи с реформите за приемане на еврото

Според оценката на институциите на ЕС България изпълнява всички изисквания, освен по отношение на ценовата стабилност

23:55 | 15.07.24 г.
Димитър Радев и Людмила Петкова. Снимка: Министерство на финансите
Димитър Радев и Людмила Петкова. Снимка: Министерство на финансите

Финансовите министри от еврозоната са обсъдили днес изпълнението на изискванията за въвеждане на общоевропейската валута в България. Това съобщи председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на пресконференция след края на срещата в Брюксел, цитиран от БТА.

Той посочи, че според оценката на институциите на ЕС България изпълнява всички изисквания, освен по отношение на ценовата стабилност.

България постигна добър напредък през последните години и я насърчаваме да продължи с усилията си за реформи към приемане на еврото, добави той. Това ще стане след постигане на устойчиво сближаване с еврозоната, поясни Донахю.

Еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони отбеляза, че Европейската комисия наскоро отчете напредък по повечето изисквания към нашата страна. По неговите думи се очакват стъпки за подобряване на управлението на държавните дружества у нас.

В заседанието на Еврогрупата днес взеха участие заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова и управителят на Българската народна банка Димитър Радев. Вицепремиерът е представила напредъка по реализирането на последващите ангажименти след присъединяването на страната ни към Валутния механизъм II, съобщиха от ресорното министерство.

България е изпълнила почти всички последващи ангажименти и изцяло законодателните. Страната ще продължи усилено работата по техническата подготовка за влизане в еврозоната. Министър Петкова посочи, че проектът на Закон за въвеждане на еврото е внесен за обсъждане в Народното събрание и се надява на неговото скорошно приемане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още