IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли китайската икономика да изпревари американската?

Анкета на Bloomberg TV Bulgaria сред анализатори и експерти у нас

20:45 | 15.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възможно ли е Китай да изпревари САЩ като глобален икономически лидер? Този въпрос задава Bloomberg TV Bulgaria в анкета сред анализатори у нас.

Кристиан Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт:

"В текущото състояние двете икономики са приблизително близо, но Китай е зад САЩ... Основният дял за създаване на БВП в САЩ са услугите, докато в Китай услугите са около 30% и имаме голям дял на промишленото производство. От гледна точка на възможности Китай има потенциала. Въпросът е как ще стои спрямо САЩ в близките до пет години като технологично развитие и натрупване на капитали."

Предвид геополитическото положение е много трудно да се прогнозира развитието и на двете държави, но Китай има потенциала да изпревари САЩ, смята Фезелов.

Калин Георгиев, финансов анализатор в BenchMark Finance:

Китай успява да настигне САЩ технологично и прозиводствено през последните години, но много неща зависят от демографията и политическата система, смята Калин Георгиев.

Поколенията от началото на политиката за едно дете ще започнат скоро да излизат от пазара на труда, което ще ограничи растежа на китайската икономика. В това отношение САЩ са по-добре, тъй като могат да привличат повече мигранти, каза Георгиев.

"В Китай голяма част от нещата, които се случват в икономиката, са резултат от решенията на политическата партия, а това оказва сериозно влияние върху решенията на чуждестранните инвеститори. Ако Китай има амбициите да стане първа икономика, трябва да се отвори повече към света."

Мненията и на останалите участници в анкетата - Лъчезар Динев, председател на Българо-китайска търговско-промишлена палата, и Даниел Киряков, мениджър „Комуникации и връзки с институциите“ към Американска търговска камара в България, може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още