IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска подкрепа на фирмите при намалени продажби за запазване на работните места

Проблеми има в тежката индустрия, машиностроенето, химическата промишленост и производството на лекарства, каза Пламен Димитров

12:32 | 14.07.24 г. 4
Президентът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Президентът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

КНСБ и работодателите предлагат да се въведе механизъм за подкрепа на фирмите при намалени поръчки и продажби, за да се запазят заетостта и работните места на хората. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.

По думите на Димитров в икономиката последната година текат процеси, които политиците не забелязват. Германия и други наши водещи икономически партньори са в рецесия, което води до нарастващ проблем сред българските фирми - намаляване на поръчките и продажбите, оттам и до съкращения на работници. За да не се стига до масови съкращения, КНСБ и работодателите предлагат мярка, подобна на 60 на 40, която действаше по време на covid пандемията, като парите, след доказване от страна на фирмите на намаляване на поръчките и продажбите, да отиват за запазване на заетостта на хората. Финансирането на мярката да идва от фонд „Безработица“, предлагат социалните партньори, уточни лидерът на КНСБ.

Той поясни, че проблеми има в тежката индустрия, машиностроителната, химическата, в производството на лекарства.

Пламен Димитров не е оптимист за създаване на правителство, но посочи, че служебният кабинет и Народното събрание могат да подкрепят българските фирми за запазване на заетостта на работниците. Той отбеляза, че благодарение на мярката 60/40 по време на covid пандемията България запази за две години 120 хиляди работни места и може да се похвали за възможно най-ефективно вложените в ЕС средства за съхраняване на заетостта.

В отговор на въпрос готвят ли се протести в засегнатите от рецесията в Западна Европа фирми Пламен Димитров посочи, че има напрежение, както и в други сектори – в градския транспорт в София, в здравеопазването, в енергетиката. 

По отношение на предложената линия за бедност за 2025 година от 638 лева, което е увеличение със 112 лева, Димитров каза, че го подкрепят, но ще поискат промяна на методиката, като се възстанови инструментът за коригиране с инфлацията (базиран на малката потребителска кошница) на данните на EU-SILC за линията на бедността.

От стари позиции на синдиката е известно, че от КНСБ смятат, че този критерий има важно значение, особено в ситуацията на по-високи от обичайните стойности на инфлацията. Използването на този инструмент частично ще покрива натрупаната инфлация, отчитайки ценовата динамика и потреблението най- вече на нискодоходните домакинства.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 3 дни
ето ви дясна мярка, подкрепяйте! иначе тоя е рядко срещан дебиллл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
corner
преди 3 дни
До: Damian12Възможно е работната ръка да се премести в работещи отрасли и предприятия . Това противоречи на опитите за фалит на икономиката !С добро нищо не може да се направи , още ли не се осъзнава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Damian12
преди 3 дни
Точно така, трябва с данъците на хората да се подкрепят неконкурентноспособните фирми. Без съмнение това ще ни изведе до светло северно-корейско бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още