IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за юнската инфлация в Швеция подкрепят още понижения на лихвите

Основната инфлация в страната се е забавила до 2,3% през миналия месец

10:33 | 12.07.24 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

През миналия месец основната инфлация в Швеция се е забавила повече от очакваното, което дава възможност на централната банка на страната да продължи с понижаването на разходите по заемите, предаде Bloomberg.

По данни на Шведската статистическата служба основната инфлация, която изключва волатилните цени на енергоносителите и ефекта от промените в лихвените проценти, се е забавила до 2,3% през юни. Това е най-ниската ѝ стойност от декември 2021 г. насам и е по-малко от прогнозираните от анализатори и централни банкери 2,5%.

Данните показват, че Шведската централна банка ще има възможност да намали основния си лихвен процент два или три пъти до края на тази година. Те увеличават и вероятността за съкращаване на разходите по заемите още на следващото заседание през август.

Основната инфлация в Швеция отново се забави под прогнозата на Риксбанк. Изображение: Bloomberg Основната инфлация в Швеция отново се забави под прогнозата на Риксбанк. Изображение: Bloomberg

По-широкият измерител на инфлацията (CPIF), върху който централната банка се фокусира, е спаднал до 1,3% през юни, което е най-ниското му равнище от повече от три години. Въпреки че това може да се обясни отчасти с базови ефекти от бързото нарастване на цените през юни миналата година, финансовата институция, че CPIF ще остане под целевата си стойност от 2% през тази и следващата година.

След новината кроната отслабна с 0,2% в Стокхолм и се търгуваше на равнище 11,447 крони за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още