IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати французи обмислят бягство в чужбина след изборите

Франция е родина на някои от най-богатите хора в света, сред които Бернар Арно и Франсоаз Бетанкур Майерс

10:10 | 11.07.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентът без ясно изразено мнозинство и дълбоко разделящата предизборна кампания във Франция карат най-богатите хора в страната да се тревожат все повече от политическа и финансова нестабилност до такава степен, че някои може да решат да напуснат, казват компании за управление на богатството, цитирани от Bloomberg.

Те отправят предупреждението в момент, когато основните политически партии търсят начини да установят контрол в Националното събрание, което сега е разделено на приблизително три блока, и да сформират ново правителство. Възможността някои от предложенията за по-високи данъци, отправени в предизборната кампания за финансиране на скъпи разходни програми, скоро да се превърнат в закон кара някои хора да обмислят варианти как да се предпазят.

„Хората, които могат да напуснат, ще напуснат, ако бъдат възприети крайни политики“, счита Еманюел Анжелие, председател и съосновател на компанията за управление на богатството La Financiere d’Orion. „Франция вече няма да е привлекателна за чужденците и богатите ще си отидат“, допълва той.

Анжелие е сред консултантите по въпросите на богатството, които са получили обаждания от притеснени клиенти по време на четириседмичната предизборна кампания и двата тура на изборите, които приключиха в неделя. Някои от тях искали да изпратят капитал в чужбина и да започнат проучвания за възможно изнасяне на богатството си.

Макар че изходът от изборите без ясен победител донесе известно успокоение, тъй като крайните десни и леви партии не получиха абсолютно мнозинство, положението е сигнал за пробуждане за възможна несигурност преди президентските избори през 2027 г., отбелязват консултантите.

„Имаме нови клиенти като висши ръководители, които питат какво могат да направят, за да се предпазят“, казва Ксения Льожандр, управляващ партньор в правната кантора Hogan Lovells в Париж. „След Brexit имаше приток на банкери във Франция, но тези хора с високи доходи ще напуснат, тъй като няма да искат да плащат повече данъци“, допълва тя.

Парламентарната безизходица във Франция и избирането на лейбъристко правителство във Великобритания засилват вероятността от по-високи данъци за най-богатите хора в двете страни. Британският премиер Киър Стармър обеща да премахне някои облекчения в данък наследство, а във Франция крайнодесният „Народен сбор“ на Марин льо Пен и левият съюз „Нов народен фронт“ се прицелиха директно в милиардерите по време на предизборната кампания.

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Партията на Льо Пен не е в позицията да сформира правителство, затова въпросът е до каква степен левият съюз, който неочаквано спечели най-много места, ще има влияние в бъдещата администрация. Депутатите могат не само да отменят мерки, въведени от президента Еманюел Макрон, които се считат за по-благоприятни за богатите, а и да прокарат политики като по-широк данък върху богатството.

„Нов народен фронт“, който включва социалистите, зелените и „Непокорна Франция“, обеща да прокара закон за „отмяна на привилегиите на милиардерите“. Освен възстановяване на по-широк данък върху богатството тяхната платформа призовава за отмяна на плоския данък във Франция и съживяване на налога за напускане, повишаване на данъците върху доходите и промяна на правилата за наследяване с включване на таван върху наследството.

„Някои хора обмислят дали трябва да останат във Франция. Има голяма международна мобилност в момента, хората се движат, затова въпросът е дали придвижването може да им помогне да оптимизират фискалното си положение“, отбелязва Льожандр.

Алтернативите включват места като Италия, Дубай, Сингапур и САЩ, посочват тя и други консултанти, но преместването отнема време и изборът понякога е труден, в зависимост от семейните и професионални обстоятелства на хората.

Във Франция Макрон ухажваше през последните седем години заможните хора в страната, за да продължат да инвестират и да създават работни места. През 2018 г., една година след като дойде на власт, правителството му стесни съществуващ данък върху богатството, така че да се прилага само за имоти, създаде плосък данък от 30% върху спестяванията и запази спорния пакт Дютрей, който значително намали данъците върху наследството за семейни компании.

Ходовете, които бяха в унисон с други пробизнес реформи на Макрон, помогнаха за увеличаването на инвестициите и за подобряване на положението на Франция като привлекателно място за компаниите, отбеляза правителството. Те също така изглежда спряха нетното изтичане на богати хора към други страни.

В писмо, публикувано във френските регионални медии в сряда, Макрон призова партиите, които представляват „републиканските сили“, да изградят широко мнозинство от политическия център, за да спрат както крайната десница, така и крайната левица по пътя им към властта.

Най-богатите в света

Франция е родина на някои от най-богатите хора в света, включително на магната Бернард Арно от LVMH и наследницата на козметичната компания L’Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Броят на милионерите в долари в страната се очаква да нарасне с 16% през следващите пет години, сочи докладът за глобалното богатство на UBS, публикуван в сряда.

Но сега тези хора са притеснени. Докато разговорите между политическите ръководители за сформиране на правителство се засилват, решения за инвестиции, наемане на хора и сделки с имоти се отлагат, а набирането на рисков капитал е прекъснато, казва Патрик Мартен, ръководител на основното бизнес лоби във Франция Medef в интервю за вестник Les Echos. Льожандр отбелязва, че някои дейности за финансиране са замразени.

Тя и други консултанти на богаташи казват, че нарастват опасенията и от възможни обществени безредици, свързани с политиката във Франция, като уличните протести през последните години, които понякога прерастваха в насилие, включително движението на „жълтите жилетки“, демонстрациите и стачките срещу пенсионната реформа и безредиците, свързани с полицейска стрелба миналата година.

Жулиен Мажитери, частен консултант по богатството и основател на Barnes Family Office by Come, казва, че някои от клиентите му дори не са изчакали втория тур на изборите, за да преместят капитали към по-стабилни места като Швейцария и Люксембург.

„Чуждестранните инвеститори се нуждаят тези дни от много повече време, за да завършат операции. Имахме климат на доверие и стабилност. За няколко дни той беше заличен, с малка видимост за това какво предстои“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 6 дни
До: Ironhorse да здраствует ЕССР? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Ironhorse
преди 6 дни
Французите си го набиха четвъртит и то докрай.От глобалист към бесни социалисти с искания за 90% данък богатство.Чао на ЕС, чао на еврото.България- в НИКАЪВ случай не трябва да въвежда еврото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
wart
преди 6 дни
Последните 15-20 години Задокеанският господар разруши и продължава не само икономиката на ЕС вечните и безкрайни войни-които принудиха милиони да емигрират в Европа , --- назначените лицемерни предатели служа щи на Задокеанският господар. Лишаване на Европа от евтините енергийни ресурси и де индустрилизацията ще довършат Европа - въпрос на време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още