IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрин Иванов: Влизането на България в еврозоната се отдалечава заради неяснотата в законите

Перманентната политическа нестабилност се отразява на бизнес средата у нас, посочи изпълнителният директор на АИКБ

21:49 | 10.07.24 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Влизането на България в еврозоната се отдалечава заради неяснотата в законите и разпоредбите. Бизнесът у нас не е подготвен за вземане на толкова кардинални мерки. Това мнение изрази в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор в Асоциация на индустриалния капитал в България.

“Връзката между политиката и икономиката е пряка и една политическа нестабилност винаги се отразява на икономическото развитие на страната”, коментира той и смята, че “традицията” с ходенето до изборните урни в България се превърна в ежедневие в последните години. Според него това влияе на гражданската активност и политическото положение в страната остава нестабилно.

По думите му перманентната политическа нестабилност се отразява на бизнес средата и условията за правене на бизнес у нас, като това се разбира най-лесно чрез инвестиционните предприятия в страната и техните вложения в нови проекти.

“България не стои достатъчно атрактивно в инвестиционната среда”, преценява Добрин Иванов и отбеляза, че страната ни не е достатъчно конкурентноспособна и не може да предложи по-добри условия, квалифицирани човешки ресурси, както и привилегии и преимущества спрямо получаването и търсенето на инвестиции.Според него има предимство само „отчасти и това се дължи на членството ни в ЕС“.

„България не е конкурентна не само сравнение с наши съседи, които не са в ЕС, но и тези, които са – Румъния и Гърция. България изостава в създаването на правилни условия, които да са подпомагащи бизнес средата“, предупрежди Иванов и посочи, че нивото на корупция и административните тежести също създават проблемна атмосфера, която убива бизнеса и неговото развитие.

Мениджърът е убеден, че държавата трябва да изиграе главна роля в промяната не тези условия. “Средата в България е пререгулирана. Тя е регулирана в по-голяма степен от другите държави в Европейския съюз”, отбеляза той, и добави, че изоставаме не само заради тежките регулации, но и заради липсата на реформи, които са ключови за развитието на страната.

Той подчерта, че образование и здравеопазване са едни от най-важните сфери, в които трябва да се направят реформи, за да върви страната напред.

Иванов смята, че прогнозите за влизане в еврозоната от 1 януари 2025 г. стават все по-утопични, но се надява, че колкото по-бързо оправим критерия по ценова стабилност, толкова по-бързо ще можем да се присъединим към паричния съюз на Европа.

“Ако питате дали бизнесът в България е готов за влизане в еврозоната, не е готов. За преминаване към друга валута трябва да има стабилна законодателна уредба, която да регламентира всички промени. Такава засега липсва у нас, което притеснява бизнес средата и участниците в нея“, обобщи Добрин Иванов.

Ще успее ли България да се справи с условията за влизане в еврозоната? Може ли да се нормализира политическата среда в България?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Dani_2077
преди 6 дни
Да, на тези от АИКБ винаги ВСИЧКО им пречи - имало пререгулация, нямало регулация, нямало хора, нямало образовани кадри, нямало държавна подкрепа, нямало достатъчно пакистанци, и т.н. и т.н., но главно им пречат ВИСОКИТЕ заплати на работещите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
scott
преди 6 дни
До: nkavrakov1982НЕ,НЕ,НЕ,НЕ,НЕ! Еврозонен не е процес иби цел, която се движи от България. Самия факт, че БНБ е дала контрол ва ЕЦБ какъвто се дава само СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА, за да има полза страната,но не и ПРЕДИ ТОВА. СЕГА ПОЛЗИТЕ СА САМО ЗА ЕЦБ!!! ЗА ЕВРОПА - Ний дме членки на зонен с всички ползи за тех и всички вреди за нас. защо да променя това положение към облаги и за нас? УМИРГАЙ ТЪПО ПАРЧЕ!!! Финансистен и олигархен са бесни, че техния план за ново паразитиране е пред провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 6 дни
Истината е че има милиарди за пране,които утре ако сме в Еврозоната,трябва да излязат на светло.Толкова се краде от политическата клика,че реално поради тази причина тя не желае изсветляване, няма време да го направи толкова бързо и затова се влачи и протака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още