IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията на едро в Япония се ускорява

Базираният на йената индекс на цените на вноса е нараснал с 9,5% през юни

11:22 | 10.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията на едро в Япония се е ускорила през юни, тъй като отслабването на йената е довело до повишаване на разходите за внос на суровини, предаде Ройтерс.

Публикувани в сряда данни показаха, че нарастващите глобални разходи за суровини и постепенното премахване на субсидиите за горива в Страната на изгряващото слънце също са довели до повишаване на цените на едро, което е признак за засилване на инфлационния натиск.

Тези данни ще бъдат сред факторите, които Японската централна банка (ЯЦБ) ще разгледа на следващото си заседание на 30-31 юли, когато управителният съвет ще публикува нови прогнози за растежа и ще обсъди дали да повиши лихвените проценти от сегашните почти нулеви нива.

Индексът на цените на корпоративните стоки (CGPI), който измерва цените, на които компаниите се таксуват помежду си за своите стоки и услуги, е нараснал с 2,9% през юни спрямо предходната година, което е в унисон с пазарните прогнози.

Той се е ускорил спрямо ръста от 2,6% през предходния месец и е нараснал с най-бързия годишен темп от август 2023 г. насам. Индексът, възлизащ на 122,7 пункта, е достигнал рекордно високо ниво за седми пореден месец.

Базираният на йената индекс на цените на вноса се е повишил с 9,5% през юни на годишна база, ускорявайки се спрямо повишението от 7,1% през май, в знак, че отслабващата валута раздува цените, които компаниите налагат една на друга за вносните суровини. Темпът на нарастване на индекса е най-бързият от февруари 2023 г. насам.

"Цените на вноса вероятно ще продължат да се повишават поради устойчивия спад на йената и повишените цени на енергията", коментира Ютаро Сузуки, икономист в Daiwa Securities.

"Инфлацията може да се ускори към есента, отразявайки влиянието на отслабената японска валута от началото на тази година, което ще бъде от решаващо значение за решението на ЯЦБ кога да повиши разходите по заемите", добави той.

През март Японската централна банка сложи край на дългогодишните си отрицателни лихвени проценти, предприемайки знакова стъпка към нормализиране на паричната политика. Гуверньорът на финансовата институция Казуо Уеда заяви, че централните банкери ще повишат лихвените проценти, ако се убедят, че страната е напът трайно да постигне целта си за инфлация от 2%.

Той също така посочи, че ЯЦБ ще предприеме "действия по отношение на паричната политика", ако движението на йената окаже голямо влияние върху инфлацията - мнение, повторено от члена на Управителния съвет на банката Сейджи Адачи в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още