IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарските активи поевтиняват след нови налози на Орбан върху банките

Унгария беше една от седемте страни, порицани от ЕС заради прекомерни дефицити

17:22 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на големи компании в Унгария и валутата ѝ поевтиняват в понеделник, след като правителството на премиера Виктор Орбан отново прибегна до тактиката да налага специални данъци на банки и други индустрии, за да запълни дупки в бюджета си, предава Bloomberg.

Унгария, една от седемте страни, порицани от ЕС миналия месец за прекомерни дефицити, публикува нови данни в понеделник, показващи, че бюджетният дефицит се е разширил още повече. Правителството трябва да се справя с продължителна фискална криза, дори след като повиши целта си за дефицита през 2024 г. до 4,5% от брутния вътрешен продукт и замрази някои финансирани от държавата инвестиции.

Книжата на банка OTP поевтиняват с 2,3%, а форинтът отбелязва спад от 0,5% спрямо еврото, след като унгарският държавен министър Гергей Гуляш заяви, че Унгария ще наложи данък върху търговията с чужда валута на банките и ще повиши налога върху сделките. Основният борсов индекс BUX се понижи с 1,3% и е сред най-слабо представящите се в понеделник.

През юни бюджетният дефицит на Унгария е над първоначалния план за цялата година. Графика: Bloomberg LP През юни бюджетният дефицит на Унгария е над първоначалния план за цялата година. Графика: Bloomberg LP

Фискалният дефицит се е разширил със 108 млрд. форинта през юни до общо 2,66 трлн. форинта (7,3 млрд. долара) за първите шест месеца, сочат данни на министерството на финансите, публикувани в понеделник. Това е по-голям дефицит от планирания първоначално от правителството за цялата година, след като лихвените плащания по дълга се увеличиха.

Министерството обвини отрицателните последици от войната в съседна Украйна за икономическите предизвикателства и допълни, че е ангажирано да изпълни целта за дефицита от 4,5%.

За да се справи с дефицита, администрацията ще запази сегашните нива на данъците върху свръхпечалбите на банките, енергийните и чуждестранните компании въпреки по-ранни обещания да ги намали. Гуляш заяви, че правителството очаква 400 млрд. форинта от мерките, обявени днес.

Сред новите мерки правителството въвежда нов данък върху сделките с чуждестранна валута на банките от 0,45%, като в същото време повишава данъка върху сделките до същото ниво спрямо сегашните 0,3% от началото на август.

В момент, когато Орбан е на световна обиколка, наречена „мирна мисия“, от Киев до Пекин и Вашингтон, правителството нарече новите налози „принос за отбраната“ на индустриите. Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 г.

Представители на Орбан вече засилват натиска върху финансовия сектор, като упрекват банките, че не отговарят на поставените цели за покупки на облигации и заплашиха да обложат тези, които печелят от войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още