IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Едва ли България ще влезе в еврозоната до две години

От 1999 г. досега в ЕС и Европа страната ни има най-високия ръст на възнагражденията, заяви икономистът

10:47 | 07.07.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Едва ли България ще влезе в еврозоната след по-малко от две години, заяви по bTV икономистът доц. Красен Станчев, който е основател на Института за пазарна икономика.

Той мотивира позицията си с факта, че решението за влизане на дадена страна в зоната с единна валута се взима не от Европейската комисия или от Европейската централна банка, а с квалифицирано мнозинство на страните членки. "Не виждам как тези страни ще дойдат до такова мнение в обозримо бъдеще, тоест не по-рано от две години“, заяви той.

По думите му до края на годината България ще покрие критерия за инфлация.

Инфлацията е количествен критерий и той ще бъде изпълнен, но има качествени критерии и критерии, свързани с върховенството на правото, коментира той. "Един от основните коментари в тази част на конвергентния доклад е, че промяната на Конституцията, която предполага, че гуверньор или зам.-управител на БНБ може да бъде служебен министър всъщност възбуди коментар и каза, че това не може да бъде, тъй като нарушава един от членовете за договора на функциониране на ЕС, където се казва, че на централните банки е забранено да участват във всякакви политически консултации, независимо дали на национално или наднационално равнище“, отбеляза Станчев.

Икономистът обясни, че по показателя „възнаграждения спрямо БВП“ България е доста напред спрямо останалите страни. По думите му от 1999 г. досега в ЕС и Европа страната ни има най-високия ръст на възнагражденията.

„От средногодишния доклад на Световната банка е, че България е в относително добрите страни с перспектива за ръст на икономическия растеж за близките три години и попада в страните с относително висок растеж. Тази година БВП ще бъде малко над 200 млрд. лв., някъде около 110-115 млрд. лв. от него са доходите на хората. Това е 55%. В Европа с най-високи това равнище е в Швейцария – малко под 70%, в Австрия и Нидерландия – около 60%“, посочи той. 

„По-високите цени идват от това, че няма конкуренция между продавачи и производители. Другото, което влияе на цените, са съобщенията на правителствата. Когато кажат, че ще увеличат доходите, те изпращат в търговския сектор интересно послание – ще има повече пари, вдигайте цените“, обясни доц. Красен Станчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 07.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още