IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в услугите през април са подкрепени основно от хотели и ресторанти

Увеличение спрямо март НСИ регистрира в сферата на транспорта, недвижимите имоти, далекосъобщенията

14:14 | 05.07.24 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Общият индекс на производството в областта на бизнес услугите през април се увеличава с 1,7% спрямо предходния месец и с 6% на годишна база, като увеличението се дължи основно на секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт, складиране и пощи“. Това показват предварителните и календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в секторите: „Транспорт, складиране и пощи“ и „Операции с недвижими имоти“ - с по 3,1%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 1,8%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 0,9%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 0,8%.

Понижение се наблюдава в сектор „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 0,1%.

Индекси на производството за Бизнес услуги 

Източник: НСИ Източник: НСИ

На годишна база нарастване е отчетено в сектори: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 14,3%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 12,5%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 11,4%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 1,6%.

Националната статистика регистрира намаление в секторите „Административни и спомагателни дейности“ - с 10%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още