IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Германия изненадващо се свива

Производството на автомобили, машини и електрооборудване е отбелязало спад от над 5%

11:11 | 05.07.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Промишленото производство в Германия неочаквано се е свило през май - пореден знак, че възстановяването на най-голямата европейска икономика може да се забави, предава Bloomberg.

Производството е спаднало с 2,5% спрямо предходния месец, съобщи Федералната статистическа служба в петък. Макар че през април показателите бяха ревизирани до леко положителни, тези за май са под всички 28 оценки в проучване на Bloomberg сред анализатори.

Производството на автомобили, машини и електрооборудване е отбелязало спад от над 5%.

Промишленото производство в Германия спада през май. Изображение: Bloomberg Промишленото производство в Германия спада през май. Изображение: Bloomberg

Данните излизат след доклад в четвъртък, който показа изненадващ спад на фабричните поръчки през май. Последните данни за настроенията на германските инвеститори също не оправдаха очакванията, както и показателят за бизнес активността в частния сектор.

"Заедно с последното отслабване на бизнес очакванията в промишлеността, трайният спад на поръчките предполага по-скоро слаба динамика през следващите месеци", посочват от Министерството на икономиката в страната. "Производството ще се стабилизира само когато световната търговия се възстанови допълнително и търсенето на промишлени стоки се съживи".

Промишлеността е слабото място в икономическото възстановяване на Германия. Високите лихвени проценти и слабото чуждестранно търсене бяха особено болезнени за експортно ориентираните фирми, като през юни индексът на института Ifo за бизнес климата обърка анализаторите с ново понижение.

Въпреки това икономическото възстановяване "продължава", заяви Германската централна банка в последния си месечен доклад, като прогнозира растеж от 0,3% през тази година, дължащ се главно на услугите и частното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още