IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария неочаквано се забавя през юни

Потребителските цени са се повишили с 1,3% на годишна база

10:39 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Швейцария неочаквано се е забавила през юни. Това дава увереност на представителите на Швейцарската централна банка, които понижиха разходите по заемите на две поредни срещи, че решенията им са били правилни, предава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 1,3% на годишна база, съобщи статистическата служба на страната в четвъртък. Това е по-малко от прогнозите на икономистите и под отчетените 1,4% през май.

За забавянето е спомогнало годишното намаление на цените на стоките с 0,2%, докато услугите са поскъпнали с 2,4%. Основната инфлация също се е понижила до 1,1%, опровергавайки очакванията за ускоряване.

Инфлацията в Швейцария се забавя през юни. Изображение: Bloomberg Инфлацията в Швейцария се забавя през юни. Изображение: Bloomberg

Швейцарската централна банка намали лихвените проценти на последните си две заседания, започвайки облекчаване на паричната си политика преди други водещи финансови институции като Европейската централна банка. Икономистите очакват още едно намаление през тази година, макар че не е ясно дали то ще бъде през септември или декември.

Централните банкери смятат, че през третото тримесечие ще се наблюдава малко по-ускорена инфлация, но след това тя ще се забави и ще достигне 1% през 2026 г.

Швейцария има едно от най-ниските нива на инфлация в Европа. За сравнение, данните от еврозоната сочат, че цените там са се повишили с 2,5% на годишна база през юни - с малко по-малко спрямо май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още