IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските фабрични поръчки неочаквано спадат

Това е поредна пречка пред възстановяването на най-голямата европейска икономика

10:08 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричните поръчки в Германия неочаквано са се понижили през май, създавайки поредна пречка пред възстановяването на най-голямата европейска икономика, предава Bloomberg.

Публикувани в четвъртък данни на Министерството на икономиката показват, че търсенето е намаляло с 1,6% спрямо април, което противоречи на прогнозите на анализаторите за увеличение с 0,5%. Резултатът удължава спада до пет месеца, подчертавайки постоянните трудности на германските производители. Поръчките са намалели с 8,6% на годишна база.

Спадът вероятно щеше да бъде още по-силен без поръчките на едро, които са над средното ниво. Наблюдава се и значителен спад в търсенето извън еврозоната.

Германските фабрични поръчки намаляват през май. Изображение: Bloomberg Германските фабрични поръчки намаляват през май. Изображение: Bloomberg

"Заедно с неотдавнашното влошаване на бизнес настроенията в производствения сектор продължаващият спад на поръчките сочи по-скоро за слаба динамика в промишлеността през следващите месеци", се посочва още в доклада на ресорното ведомство. "Поръчките вероятно ще се стабилизират едва след като световната търговия продължи да се възстановява и търсенето на промишлени продукти постепенно се повиши".

Докладът допълва някои не толкова положителни данни от последно време относно възстановяването на Германия. През юни активността в частния сектор нарасна по-малко от очакваното - както и доверието на инвеститорите, измерено от института ZEW.

Все пак Германската централна банка съобщи миналия месец, че макар растежът "да продължава да се сблъсква с препятствия, все повече се увеличават проблясъците". По нейни оценки брутният вътрешен продукт се е повишил леко през второто тримесечие.

Очаква се втората половина на годината да бъде по-силна, тъй като нарастващите заплати ще стимулират по-големите разходи на домакинствата. За това ще допринесе и по-бавната инфлация: през юни ръстът на потребителските цени в страната се понижи до 2,5%. А умерената инфлация в еврозоната увеличава шансовете за още намаления на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още