IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед сигнализира, че все още не е готов да разхлаби паричната си политика

Скоростта на охлаждане на инфлацията все още не е достатъчна, за да убеди централните банкери да започнат да намаляват лихвите

22:25 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в САЩ се движи в правилната посока, но скоростта на охлаждане не е достатъчно голяма, за да могат представителите на американската централна банка да започнат да разхлабват паричната политика, става ясно от протокола от последното заседание на Федералния резерв, цитиран от CNBC.

„Участниците (в заседанието) потвърдиха, че са необходими допълнителни благоприятни данни, за да им се даде по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2-та процента“, става ясно от резюмето.

Въпреки че протоколът отразява различното мнение на 19-те централни банкери, които участваха в дискусията, като някои дори сигнализират за склонност към повишаване на лихвените проценти, ако е необходимо, срещата завърши с решението на имащите право на глас членове на Федералната комисия по отворения пазар да запази лихвите непроменени.

Фед се стреми към 2% годишна инфлация, ниво, което е над реалната инфлация от началото на 2021 г. Централни банкери са заявили по време на заседанието, че данните показват подобрение напоследък, въпреки че искат повече доказателства, че това ще продължи.

Участниците в срещата „подчертават, че не очакват да се появи скоро подходящ момент за намаляване на целевия диапазон на лихвата по федералните фондове, докато не се появи допълнителна информация, която да им даде по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2 процента“.

На срещата представителите на Фед са предоставили и актуална информация за икономическите прогнози и паричната политика за следващите няколко години.

Освен това комисията до голяма степен остави своите икономически прогнози непокътнати, въпреки че понижи инфлационните си очаквания за тази година.

В дискусиите за това как ще се подходи към паричната политика протоколите отразяват някои разногласия. Някои членове отбелязват необходимостта от затягане, ако инфлацията се задържи ускорена, докато други изтъкват, че трябва да са готови да реагират, ако икономиката се охлади или пазарът на труда отслабне.

„Няколко участници изтъкват, че ако инфлацията се задържи на високо ниво или се ускори допълнително, може да се наложи повишаване на целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове“, се посочва в протокола. „Редица участници отбелязват, че паричната политика трябва да бъде готова да отговори на неочаквана икономическа слабост“.

В протокола не се посочват имената на отделните членове, нито броя на централните банкери, които изразяват определени гледни точки.

Резюмето също така отбелязва, че „по-голямата част“ от членовете на комисията виждат „постепенно охлаждане“ на икономическия растеж и че настоящата политика е „ограничителна“, ключов термин, тъй като централните банкери обмислят колко рестриктивна трябва да бъде политиката, като същевременно се борят с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още