IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас от ЕЦБ: Новите икономически данни подкрепят идеята за още лихвени намаления

Всяко ново правителство във Франция ще се придържа към фискалните правила на Европейския съюз, убеден е управителят на гръцката централна банка

21:36 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последните данни за инфлацията и разширяването на икономиката подкрепят аргументите за още две намаления на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази година, заяви Янис Сутрнарас, член на Управителния съвет на регулатора, цитиран от Bloomberg.

„Тези данни малко подкрепят аргументите за по-нататъшни съкращения“, подчерта шефът на гръцката централна банка. „За момента изглеждат разумни още две намаления на лихвите тази година, като това е в съответствие с нашите прогнози. Ние се намираме на силно ограничителна територия и ще продължим да бъдем в такава, дори ако предприемем още две съкращения тази година“, добавя той.

След като намали разходите по заемите с една четвърт процентен пункт миналия месец, ЕЦБ сега оценява дали инфлацията в 20-те държави от еврозоната се забавя достатъчно, за да позволи по-нататъшно разхлабване на политиката. Много от централните банкери казват, че са възможни още едно или две намаления тази година - перспектива, която съвпада с тази на паричните пазари.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната се забави до 2,5% от 2,6% през юни. Но има и предупредителни признаци в доклада на Евростат от вторник: основният натиск върху цените не успя да отслабне и инфлацията в сектора на услугите остана ускорена над два пъти спрямо целта от 2%.

Стурнарас каза, че ЕЦБ фокусът не трябва да пада твърде много върху данните за услугите.

„Да, над 2% е, но тази при производствените стоки е под 2%“, посочи той. „И ако премахнем базовите ефекти, особено върху енергията, инфлацията спада непрекъснато вече 12 месеца. Това е важно”.

Подобни коментари отразяват мнението на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която каза по-рано тази седмица, че не е нужно показателят за услугите да достигне 2%, тъй като неговите по-високи стойности могат да бъдат компенсирани от други компоненти.

Говорейки за сътресенията във Франция, където перспективата за радикална промяна във властта предизвика шокови вълни на финансовите пазари, Стурнарас каза, че всяко ново правителство ще се придържа към фискалните правила на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още