IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на бизнеса в еврозоната се забавя рязко през юни

Индексът на мениджърите по поръчките за валутния съюз е спаднал до 50,9 пункта през юни

12:21 | 03.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общият растеж на бизнеса в еврозоната се е забавил рязко през миналия месец, тъй като стабилното разрастване на доминиращата в блока индустрия на услугите не успя да компенсира по-нататъшното влошаване на производствения сектор. Това показа цитирано от Ройетрс проучване.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за валутния съюз, изготвян от S&P Global и считан за добър показател за общото икономическо състояние, е спаднал до 50,9 пункта през юни от 12-месечния връх от 52,2 пункта през май.

Това е малко над предварителната оценка за 50,8 пункта. Данните отчитат четвърти пореден месец над границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

"Растежът в еврозоната може да се отдаде изцяло на сектора на услугите. Докато производственият сектор отслабва значително през юни, ръстът на активността в сектора на услугите продължава да бъде почти толкова силен, колкото и предходния месец", заяви Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

През миналия месец PMI индексът в сферата на услугите се понижи от 53,2 пункта до 52,8 пункта.

Производствената активност в целия блок се влоши през миналия месец, тъй като търсенето спадна с много по-бърз темп, въпреки че фабриките намалиха цените си, показа отделно проучване в понеделник.

Спадът в търсенето на промишлени стоки, наред със забавянето на растежа на услугите, доведе до това, че съставният индекс на новите предприятия се понижи под прага на рентабилност за първи път от февруари насам, регистрирайки 49,4 пункта в сравнение с 51,6 пункта през май.

Това се случи, въпреки че Европейската централна банка намали лихвените проценти, както се очакваше миналия месец. Според анкета на Ройтерс вероятно финансовата институция ще намали разходите по заемите отново през септември и декември.

Силните данни за заплатите и все още упоритият ценови натиск увеличиха несигурността около основанията за още съкращения, но според PMI натискът върху производствените и производствените разходи е отслабнал.

Таксите, събирани от фирмите в сферата на услугите, са нараснали с най-бавния си темп от над три години насам. Индексът на производствените цени е спаднал от 54,2 пункта на 53,5 пункта, сочи още проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още